След 24 май започва ремонтът на читалище “Йордан Йовков” в Добрич

0
318

Ремонтът на Народно читалище “Йордан Йовков – 1870“ в Добрич ще започне непосредствено след 24 май, съобщиха пред журналисти кметът на Добрич Йордан Йорданов, представляващият Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за Добрич Галина Велева и управителят на фирмата изпълнител архитект Красимир Димитров. В сградата на читалището днес бе подписан тристранен договор за изпълнение на проекта. Неговата стойност е 1 126 126 лева, като финансирането от НДЕФ е 800 000 лева.

Архитект Димитров поясни, че по проекта ще бъде обновена фасадата на сградата, ще бъдат премахнати каменната облицовка и дограмите, и на тяхно място ще бъдат поставени нови. Ще бъде положена 10-сантиметрова топлоизолация на фасадата и 12-сантиметрова – на покрива. В ремонта се предвижда подмяна на отоплителните тела и тръбите на отоплителната инсталация, както и на отточните тръби.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов каза, че това е един изстрадан и дълго чакан проект, но усилията са си заслужавали. „Дейностите по проекта ще бъдат завършени в края на месец септември, като от старта всички търговски обекти в сградата ще преустановят дейност, за да се избегнат инциденти“, допълни Йорданов.

„Ремонтните дейности ще започнат от лицевата част на сградата, като предвижданията са те да приключат до два месеца, за да могат търговските обекти да подновят дейността си“, уточни арх. Димитров. И допълни, че след подмяната на отоплителната инсталация своята работа ще могат да възобновят и школите към читалището.

БТА Снимка: Павлина Живкова