Новият правосъден министър Десислава Ахладова е купила тристайния си апартамент в софийския квартал „Свобода” на занижена цена, алармира пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

Ахладова броила през 2006 г. 56 бона, което е минимум 2 пъти по-малко от продаваните тогава жилища, обръща внимание Божилов.

„Всъщност това не е ново, но премина някак незабелязано покрай огромните покупки на евтини жилища по скандала „Апартаментгейт“. Причината е доста по-скромният размер на далаверата. Ахладова, като прохождащ магистрат тогава, се е сдобила с жилище, което реално струва минимум два пъти повече. На фона на големите злоупотреби с властта това щеше да мине и този път незабелязано, ако самата Ахладова на принципа гузен-негонен бяга не беше заострила вниманието върху тази сделка. На пресконференцията след назначението й тя сама захвана темата, излагайки несъстоятелни аргументи, че цената е пазарна, тъй като жилището е купено с банков кредит и банката е едва ли не е гарант за съответствието на посочената в договора цена с реалната. Това няма как да бъде вярно, защото банките не се интересуват от посочените цени в договорите и не са гарант за нищо. Напротив техният интерес е срещу кредита, който са отпуснали да седи актив на по-голяма стойност. Разбира се, някой ще каже – голяма работа, въртят се далавери за милиони, а тук става дума за някакви хиляди. Проблемът е, че при подобно отношение и пренебрегване на малкото се потвърждава „Теорията на счупения прозорец“ и просто обществото започва да изгражда стандарт на търпимост към определено негативни явления”, коментира Божилов.

Той припомни и скандала с назначаването на Ахладова за шеф на Административния съд в Перник. Изборът й бе спорен, тъй като имаше по-добър кандидат от нея – Ивайло Нинов.

Според съдебния закон през 2017 г. за председател се избира съдия от същото ниво на съответния съд или по-високо такова. Единствено “по изключение”, т.е. ако няма кандидат, може да бъде избран съдия от по-ниско ниво – в случая районно ниво.
Тогава обаче бившият главен прокурор Сотир Цацаров даде рамо на Ахладова, която по това време беше районен магистрат, и тя бе избрана за ръководител на административния съд.

https://lupa.bg