• Трети ден продължава невиждания хаос на “Капитан Андреево”, създаден, за да се настанят близки до властта компании

Нови фирми на превозвачите, които внасят плодовете и зеленчуци от Турция, се пробутват усърдно чрез Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в последните седмици. Целта е посочените частни дружества да ги представляват пред държавните органи, разкриват потърпевши от транспортния бранш.

Те предоставиха на медиите и формулярите, които в момента се лансират от държавната институция. В същото време БАБХ прекрати скандално и в нарушение на закона договора с фирма “Евролаб 2011”, която държи лабораторията за изследване на влизащите от южната ни съседка храни. Оправданието за създадения хаос на границата е, че държавата иска да поеме дейността. Тази теза обаче се пропуква, след като на превозвачите са били раздадени преди дни готови и еднотипни формуряри, с които ги приканват да подписват договори с избрани без конкурс фирми. Става дума за три нови дружества: “Любимец 13” ЕООД, “Евромар Строй” ЕООД и “Крис Спед Лоджистик” ЕООД. 

Първата фирма – “Любимец 13”, се представлява от Бранимира Милкова, като седалището й е в Русе. Предметът на дейност е търговия на едро и дребно. Прави впечатление, че капитала на дружеството е символичен – едва 10 лева. Милкова е съпруга на д-р Камен Милков, който пък е почетен консул на Монголия в Русе.

“Евромар Строй” ЕООД е специализирано дружество за извършване на строителна дейност. Никъде не е посочено, че има има опит в сферата на храните. Представител, според Търговския регистър, е Адриан Тодоров, а седалището е в панелен блок в столичния кв. “Стрелбище”. Разполага с капитал от 500 лева.

Факсмиле от първата страница на проектодоговора с “Евромар Строй” ЕООД, предлаган на превозвачите на границата

Третото дружество – “Крис Спед Лоджистик” ЕООД е регистрирано в Хасково. Разполага с капитал от 2 лева. Наши източници разказаха, че вчера от името на фирмата на ГКПП “Капитан Андреево” се е появил човек с прозвището Сливата, който е известен в рагиона с това, че има криминална регистрация. Според регистрите, фирмата се представлява от някоя си Красимира Георгиева.

Факсимиле от първата страница на договор с регистрираното за 2 лева в Хасково дружество “Крис Спед Лоджистик” ЕООД, който е предоставян на превовачите на границата

Според източник на Lupa.bg, компаниите са специално създадени, за да поемат обслужването на санитарния пункт на границата. Счита се, че две от фирмите са под контрола на олигарх, близък до новото правителство, а една от тях е приближена на новоназначения лично от премиера Кирил Петков зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

Шефът на лабораторията “Евролаб 2011” Васил Димитров от седмица алармира, че държавата прави всичко възможно, за да сложи неправомерно ръка върху бизнеса му. Той заяви, че олигарх е поискал да заграби дейността, но след отказ да продаде дружеството, се е заканил да впрегне цялата мощ на държавата, за да го смачка. Дни по-късно неприятностите с институциите започват, а за капак, дейността му се прекратява изненадващо със заповед на БАБХ от 20 май, която влиза в сила мигновенно. Димитров не съобщава името на олигарха на този етап, но вчера в канадски сайт излезе материал, според който новия приближен до правителството на Кирил Петков силов бос в момента е Младен Михалев-Маджо. Маджо имаше добри позиции при всяко управление, като особено засили влиянието си в последните два мандата на управлението на ГЕРБ. Сега обаче има все повече данни, че е намерил чадър и при новата власт, тъй като фирмите и банката му открито се толерират от държавата.

Работещи на граничния пункт смятат, че хаосът с тировете, след като Агенцията пое контрола по извършване на пробите, се прави нарочно. Идеята, смятат те, била да се покаже, че държавата не може да овладее процеса и затова ще отдаде пак дейността, но на други частни фирми, избрани по “заповед на щуката” Именно това навежда на мисълта, че се рекетира един бизнес, за да се даде път на други играчи.

Днес, три дни по-късно, хаоса на “Капитан Андреево” продължава. Отново на място са струпали над 700 тира с плодове и зеленчуци. Държавата вече иска на шофьор по 500 лева ,за да се разтоварят по 2 касетки с продукти, които да бъдат изследвани. Някои от водачите отказват да броят тази сума, която доскоро е била с 50 евро по-малка. Има случай, при който е издадена фактура за платени 500 лева, но камионът дори не е бил разпломбиран. Това означава, че контрол изобщо не е бил извършен. За този и подобни случаи вече е сезирана Европейската комисия, която изисква хранителните продукти от Турция да се подлагат на щателен санитарен контрол.

Днес рано сутринта зам.-министърът на земеделието Иван Христанов се появил на пункта, за да види защо и как е възникнал този хаос. Идеята на БАБХ била да хвърли вината върху действащата доскоро лаборатория. Не се получило, тъй като именно шефът Васил Димитров алармирал предварително управляващите за очаквания ад, след прекратяване на дейността му.

Христанов този следобед се среща с представители на турската страна, за да се намери изход от кризата. Сгледата се провежда на ГКПП “Капитан Андреево”, но от страната на Турция. Все още резултатите не са ясни. Междувременно КПКОНПИ провелява Иван Христанов за конфликт на интереси.  https://lupa.bg/