Китайският президент Си Дзинпин обеща „трето разпределение“ на богатството в страната, пише британският вестник The Times, цитиран от Агенция “Фокус”.

Като част от тази инициатива той вече предупреди богатите граждани за необходимостта от „погасяване на дълга към обществото“, за да се постигне „общ просперитет“.

По схема, наречена „трето разпределение“ на богатите, се очаква китайците да допринесат повече за постигането на „споделен просперитет“ в цялата страна до 2035 г.

На една от срещите на високо равнище, ръководена от Си, беше заявено: „Трябва разумно да коригираме прекомерните приходи и да насърчим хората и компаниите с високи доходи да плащат повече на обществото“.

По-равномерното разпределение на богатството се превръща в ключов политически въпрос в Китай. Например, по-рано тази година Си Дзинпин обяви, че правителството е победило „абсолютната бедност” и е изградило „умерено проспериращо“ общество.

Целта за постигане на „общ просперитет“, напомня The Times, е поставена за първи път през 1953 г. от Мао Цзедун. Тя обаче беше изоставена през 80-те години на миналия век, когато реформаторът Дън Сяопин започна да прилага икономически реформи. В същото време той каза, че „някои хора може първоначално може да забогатеят“.

Сега Си Дзинпин вярва, че е време да се върне към усъвършенстваната версия на „споделения просперитет“, който според партията няма да е свързан с „усредняване“ на доходите, а ще бъде с цел създаване на по-справедливо общество, в което всеки има възможност да успее и да натрупа богатство, се казва в статията. http://epicenter.bg