Развитието на Китай навлиза в нова епоха. Днес влиянието на страната върху света е безпрецедентно голямо, всички погледи са насочени към Китай. На 1 октомври преди обяд в Пекин се проведе тържествен парад, посветен на 70-та годишнина от основаването на Китайската народна република.

Генералният секретар на ЦК на ККП, председател на КНР и на Централната военна комисия Си Дзинпин произнесе важна реч, в която подчерта, че за последните 70 години, китайският народ е постигнал изключителни успехи. Днес социалистически Китай се изправя гордо на Изток. Няма сила, която да промени статута на страната, нито да попречи на напредъка на китайския народ, подчерта върховният лидер на Китай.

Си Дзинпин посочи, че основаването на Китайската народна република окончателно промени трагичната съдба на Китай в новото време, китайската нация днес върви по широкия път на великото възраждане. От 70 години насам, различните националности на Китай полагат общи усилия и се борят упорито, за да постигнат великите постижения, които днес удивяват целия свят.

Китайската нация трябва да работи за мирното обединение на родината на основата на принципа „една държава, две системи”, заяви в речта си на празненствата на площад „Тянанмън” председателят Си Дзинпин.

Той подчерта, че е необходимо да се защити дългосрочния просперитет и стабилност на Хонконг и Макао, да се насърчи мирното развитие на връзките между двата бряга на Тайванския проток. Си Дзинпин призова китайците да бъдат солидарни и продължат да се борят за пълното единство на родината.

След речта на Си Дзинпин се проведе военен парад. Тази година за първи път военнослужещите се обръщаха с лозунга „Да слушаме командата на партията, да бъдем способни да побеждаваме, да бъдем отлични!”

През площад „Тянанмън” преминаха 59 представителни блокове с общо 15 000 военнослужещи. Парадът включваше 580 единици военно оборудване, 160 военни самолета и др.

Заключителната част на тържеството бе манифестация под мотото „Заедно да градим китайската мечта”.

http://bulgarian.cri.cn