Базираната във Великобритания арабска медия „Al-Araby” потвърждава новината, че „злият касапин” Башар Асад ще строи на територията на ислямска Сирия по-малка реплика на оригиналната „Света София”, превърната от турския президент Реджеп Ердоган в действаща джамия.

Асад, лидерът на единствената мюсюлманска държава в света, в която всички християнски празници се почитат официално, ще строи нова християнска църква заради превръщането на истанбулската „Агия София” в джамия. И о, ужас, Владимир Путин ще помага финансово, коментира известният инфлуенсър Ирини Зикидис.

Църквата ще бъде построена в Скелбие, християнски град на около 20 километра от Махарде.

Според някои източници, името Скелбие произлиза от “Сакалбиин”, славяни, което ще рече “Славяново” или нещо подобно. Градът е населен предимно с източноправославни и е част от линията Махарде-Скелбие, която през цялата война така и не бе пробита от джихадистите, допълни Зикидин.

https://lupa.bg

“Териториалната цялост на Сирия е наш приоритет”

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че териториалната цялост на Сирия е приоритет на Турция.

Проведе се 6-тата тристранна среща между президента Реджеп Тайип Ердоган, президента на Русия Владимир Путин и президента на Иран Хасан Рохани в Астански формат за урегулиране на сирийския конфликт чрез видеоконференция.

Ердоган в речта си на видеоконференцията отбеляза: „От началото на конфликта  Турция е на страната на своите братя в Сирия. Приехме милиони сирийски бежанци без да правим разграничение между етническата им идентичност, произход и вяра.”

Президентът Ердоган каза: „Проявяваме голяма деликатност Сирия да не бъде разпокъсана посредством терористичните организации… При необходимост оказахме намеса и преодоляхме хуманитарната трагедия и амбициите за разпокъсване на страната. Ще продължим да правим всичко необходимо, за обезпечаването на мира, сигурността и стабилност в съседна Сирия. Сътрудничеството, което ще окажем като поръчители от Астана, несъмнено ще бъде определящо за бъдещето на тази страна. ”

В края на тристранната среща на върха президентите на Турция, Русия и Иран направиха съвместно изявление.

Според изявлението, държавните лидери са обсъдили настоящата ситуация в Сирия и отново са потвърдили своята решимост да засилят тристранната координация.

Лидерите също така изразиха решимост да противостоят на сепаратистките действия, които биха навредили на националната сигурност на съседните страни.

По време на срещата  бе потвърдено убеждението, че конфликтът в Сирия може да бъде прекратен чрез политически процес под ръководството на сирийците и с подкрепата на Организацията на обединените нации.

Тримата лидери подчертаха на значението на улесняването на безопасното и доброволно завръщане на бежанците и вътрешно разселени хора в Сирия и защитата на техните права.

Лидерите се договориха следваща среща да се проведе по поканата на президента на Иран Рохани в тази страна и възможно най-скоро.

Пррезидентът Ердоган в речта си на конференцията заяви: ” Ще продължим да правим всичко необходимо, за обезпечаването на мира, сигурността и стабилност в съседна Сирия“.

Ердоган каза: „Политическото единство, териториалната цялост, установяването на спокойствието и намирането на трайно решение на конфликта в Сирия са наш приоритет.“

Във встъпителната си реч на откриването на срещата, Путин каза: „Наш приоритет е да унищожим терористичните групи в Сирия“.

https://www.trt.net.tr