Майките от сдружение „Ние 2020“ отбелязаха 2 април – Световния ден за информираност за аутизма, на площад „Свобода“ в Добрич. 100 сини балона белязаха повода, а мнозина, които се интересуваха от проблемите на хората с аутизъм, от начина им на живот, от тяхната социализация в обществото, можаха да поучат материали и да разговарят с организаторите на събитието.

Председателката на сдружението Камелия Тодорова благодари за жеста на треньора Драго Стойчев, който е осигурил за празника 100 сини балона с хелий.

Световният ден за информираност за аутизма – 2 април, бе повод в страната да се проведат редица инициативи, които да насочат вниманието към заболяването. Една от най-мащабните акции е осветяването на НДК в синьо. Осветяването в съответния цвят е част от световната кампания Autism Speaks – Light It Up Blue, в която България участва от 2010 година. Други популярани сгради, които се включват в инициативата, са статуята на Христос в Бразилия, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни, парламентът в Будапеща.

За първи път този ден се отбелязва преди 10 години и цели да насърчи ранното диагностициране и третиране на заболяването, както и да повиши информираността сред обществото. Още една мисия на кампанията е да подкрепи талантливите деца с аутизъм, които да се социализират и да покажат своите таланти.

Около 100 деца годишно биват диагностицирани с аутизъм в България, но се смята, че реално те са доста повече, а на всеки 21 минути диагнозата се поставя средно на около 67 деца в световен мащаб. НДТ