Родителите може да поискат да работят от дома си

Промените влизат в сила от 1 август

Бащите ще имат право на допълнителен платен отпуск от два месеца, който ще могат да ползват до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които са пуснати от кабинета за обществено обсъждане. Същото право на отпуск ще имат и осиновителите.

Правото на два месеца отпуск ще може да се ползва от бащата (осиновителя), ако не е ползвал отпуск, прехвърлен на него от майката, каквато възможност дава Кодексът на труда. Когато бащата е ползвал част от отпуската на майката, ще може да си вземе отпуск в размер на разликата между два месеца и ползвания отпуск.

Двата месеца отпуск бащата ще може да ползва наведнъж или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето. За да ползва отпуск бащата ще трябва да уведоми работодателя си поне 10 дни предварително. А парите, които ще получава по време на взетия отпуск, ще бъдат уточнени допълнително в специален закон, предвижда проектът. Предвидено е промените да влязат в сила от 1 август.

Промените се правят заради нови изисквания на директиви на ЕС. Промените задължават страните членки на ЕС да осигурят индивидуално право на отпуск за полагане на грижи за дете на всеки един от родителите.

момента всеки от родителите (осиновителите) има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Като може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.

С промените ще се създаде възможност за балансирано участие на родителите при полагането на грижи за детето в семейна среда, гласят мотивите към проекта.

Нормативното уреждане на правото на отпуск на бащата (осиновителя) е предпоставка за изграждане на по-пълноценна връзка между него и детето и активно участие във възпитанието му, посочват авторите на промените.
В Кодекса на труда са предложени и промени, които дават възможност на работниците по-лесно да съвместяват трудовите и семейните си задължения.

Работник или служител, който е родител (осиновител) на дете до 8-годишна възраст, ще има право да предложи на работодателя промяна на работното му време, да премине към работа от разстояние и други изменения на трудовото правоотношение, гласят предложените нови текстове в Кодекса на труда.

Право да предложи на работодателя тези промени в трудовия договор ще има и работник, който полага грижи за родител, дете, съпруг, брат, сестра или родител на другия съпруг или други роднини поради медицински или други сериозни причини. При постъпване на работа за първи път в дадена фирма работникът ще може да ползва тези права, когато придобие най-малко четири месеца трудов стаж. Когато работодателят не даде съгласие за промяна в трудовия договор, ще бъде длъжен в 14-дневен срок да уведоми работника с мотивиран писмен отговор.

Дават свобода за работа на две места

Обучението за сметка на шефа

Хората ще имат по-големи права да работят на две места. В момента Кодексът на труда дава възможност работник да сключи допълнителен трудов договор, само ако не е уговорено друго с основния работодател. Като в основния трудов договор може да е предвидена пълна забрана за работа в друга фирма. С промени в Кодекса на труда, пуснати за обществено обсъждане, се запазва възможността за забрана на допълнителна работа в друга фирма, само поради защита на търговска тайна и предотвратяване на конфликт на интереси. Това ще гарантира правото на труд, като отчита и необходимостта от защита на търговските интереси на работодателя.

С промените ще се даде възможност работникът да предлага на работодателя да премине от срочен на безсрочен трудов договор или от непълно на пълно работно време. Ако шефът не приеме предложението, ще бъде длъжен да уведоми писмено работника, като мотивира отказа си.

Всички разходи за квалификация на работниците ще са за сметка на работодателя, когато осигуряването на обучението произтича от нормативен акт или колективен трудов договор, гласят още промените. В тези случаи обучението ще се отчита като работно време, защото е по нареждане на работодателя.

https://trud.bg