СЗО вижда “реалистичен край на играта” за Covid пандемията

0
594

Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге заяви в четвъртък, че сегашното състояние на пандемията Covid-19 може да осигури условия за “реалистичен край на играта”.

Той посочи, че ваксинационното покритие, както и имунитетът, придобит от инфектиране с коронавируса, съчетани с по-ниската тежест на варианта Омикрон, “ни дават възможност за дълъг период на спокойствие и много по-високо ниво на защита на населението срещу всякакво повторно нарастване на предаването на коронавируса, дори при по-вирулентен вариант”.

“Този ​​период на по-висока защита трябва да се разглежда като “примирие”, което може да ни донесе “траен мир“, но ако страните от европейския регион продължат да ваксинират населението си, “насърчавайки поведението на самозащита и индивидуална отговорност“, защита на уязвимите и засилване на наблюдението за откриване на нови варианти, отбеляза представителят на СЗО за Европа.

“Вярвам, че е възможно да се отговори на нови коронавируси варианти, които неизбежно ще се появят – без повторно инсталиране на разрушителните ограничителни мерки, от които се нуждаехме преди“, добави Клуге.

https://bnr.bg/