„СЕДМИЦА НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТУБЕРКУЛОЗАТА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ДОБРИЧ

0
505
От началото на 2019г. в област Добрич са регистрирани 25 случая на заболели от туберкулоза, от тях 13 са мъже и 12 – жени.

В рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България ще стартира „Седмица на отворените врати“ в периода 09-13 декември в МБАЛ-Добрич, където има структура за диагностика и лечение на туберкулозата. През този период ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания на хора със съмнение за наличие на болестта.

Целта на инициативата е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, както и да се промотира здравословния начин на живот.

По данни на Световното здравна организация туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европейския регион на СЗО. Туберкулозата е лечима и предотвратима. Повече хора са получили животоспасяващо лечение за туберкулоза (ТБ) през 2018г. от всякога досега, до голяма степен благодарение на подобреното откриване и диагностициране. През 2018г. диагностицираните и лекувани от туберкулоза в световен мащаб са 7 милиона души- спрямо 6,4 милиона през 2017г.

Успехите постигнати в борбата с туберкулозата и постоянния спад на заболяемостта не са малки, но въпреки това туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тази заплаха не следва да бъде подценявана.

По данни на СЗО през 2018г. регистрираните нови случаи на туберкулоза са 10 милиона, от които 5,7 милиона са мъже, 3,2 милиона са жени и 1,1 милиона са деца. Хората, живеещи с HIV, представляват 9% от общия брой. Осем държави представляват 66% от новите случаи: Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка. През 2018г. 1,5 милиона души са починали от туберкулоза 251 000, хора с ХИВ. В световен мащаб смъртността от туберкулоза е намаляла с 42% между 2000г. и 2018г. За същия период лечението на туберкулозата е спасило 58 милиона хора. Развилите резистентна рифампицин (RR-TB) туберкулоза през 2018г. са 484 000 души и от тях 78% са имали мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB).

Последния доклад на Световната здравна организация за борба с туберкулозата, подчертава, че светът трябва да ускори напредъка си, ако иска да постигне целта за устойчиво развитие за прекратяване на туберкулозата до 2030г.

www.dobrichonline.com