С БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР СЪБИРАТ СРЕДСТВА ЗА МОМИЧЕ ОТ ДОБРИЧ С РЯДКО ГЕНЕТИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

0
851

На благотворителния базар могат да бъдат открити различни ръчно изработени стоки, украшения и подаръци за Рождество Христово

20-годишната Кристина Петрова от Добрич страда от рядко генетично заболяване пропионова ацидурия, заради което не може да приема храни с белтък. Тя е била първото дете в България с подобен здравословен проблем.

За да живее нормално, Кристина трябва да приема специално мляко, в което белтъкът е разграден. Майка й Ани Петрова коментира, че семейството трябва да отделя над 1 000 лева месечно за храната.

“480 лева е цената на храната по последна информация на фирмата-вносител. На месец ми трябват три кутии, минимум две. До 18-годишна възраст беше осигурявана от Фонда за лечение на деца в чужбина и Българската коледа. Преди месец получих отказ от Здравната каса. Нямаме средства за закупуването на специалната храна”, каза Ани Петрова.

За заболяването няма лечение, а приемът на специалната храна е наложителен за цял живот.

Ани Петрова сподели, че решението да отвори благотворителен базар, е първата крачка към набирането на средства за необходимата специализирана храна. Предлаганите стоки са изработени от нея в продължение на няколко месеца.

За Кристина Петрова все още няма открита дарителска сметка. Може да й помогнете като закупите украшения и подаръци за празниците от къщичката на Ани Петрова, разположена на Коледния базар в Добрич.

 

www.dobrichonline.com