СЕДМИЦА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА „КОНСТАНТИН ИЛИЕВ“, ДОБРИЧ 26 – 30 АПРИЛ 2022 г.

0
401

Тази година програмата е подчинена на виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен.
Откриването на фестивала ще бъде на 26 април с концерт на Български камерен оркестър – Добрич, под диригентската палка на Арто Чифчиян. В програмата е произведението на Йозеф Хайдн „Последните думи на Иисус Христос изречени при разпятието му“, също познато като „Седемте последни думи казани от нашия Спасител на Кръста“/ „Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze“. Едно от най – емоционалните произведения, посветени на Спасителя и обединяващо библейски текстове и музика.
В следващата концертна вечер – на 27 април предстои клавирен рецитал на проф. Красимир Тасков. Композитор, пианист и преподавател, проф. Тасков е познат на нашата публика от юбилейния му концерт – 50 год. творческа дейност, който бе на 1 декември мин. г. в Добрич. За участието си в Седмицата, проф. Тасков е подготвил най – знаковите Соната № 50 от Хайдн, Соната № 9 от Моцарт и от Бетовен – Соната № 8 „Патетична“ и Соната № 14 „Лунна“.
На 28 април пред добричката публика ще се представи камерно дуо Пламен Бейков – бас и Божена Петрова – пиано. В програмата са включени: Йозеф Хайдн – пет песни за глас и пиано; Моцарт – Кантата „Вие, които славите Създателя“, четири песни за глас и пиано; Бетовен – Вокален цикъл „На далечната любима“, три песни за глас и пиано.
В петък, 29 април, е концерт на ансамбъл КласикАрт. Струнен квартет и ансамбъл в състав: Калина Христова – концертмайстор на Софийска филхармония, Росен Иванов – цигулка от състава на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова – виола – пом. водач на виолите в симфоничния оркестър на БНР, Кристиана Михайлова – виолончело – пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев – кларинет – водач на кларинети в Софийска опера и балет и Михаил Михайлов – валдхорна – първи валдхорнист на Софийска филхармония. В тяхно изпълнение ще чуем: Валдхорнов и Кларинетен квинтети от Моцарт и Струнен квартет „Чучулигата“ от Хайдн.
Тазгодишното издание на Седмицата на камерната музика ще завърши на 30 април, събота от 11.00 часа с творчески проект „Концерти за малчугани и великани“. На тревното пространство пред „Мечока Бен“ арфистката Яна Дойнова ще представи на децата различните видове арфи. Гост цигуларката Белла Драганова с помощта на Яна Иванова-артистичен аниматор ще ги запознаят и с други инструменти – цигулка, виолончело, китара и перкусии. В приказна музикална обстановка, децата не само ще слушат, но и ще имат възможност сами да се опитат да свирят на тях. Всички са добре дошли – няма възрастови ограничения. При лошо време концертът ще се проведе в Огледална зала „Нели Божкова“ с вход свободен.
Като съпътстваща програма в РБ „Дора Габе“ ще гостува пътуващата фотодокументална изложба на Фондация „Петко Груев Стайнов“, която е посветена на 125 години от рождението на композитора Петко Стайнов (1896 – 1977). Освен пана и документи, тя съдържа и 25 мин. филм. Може да я посетите в РБ „Дора Габе“ от 26 април до 5 май. За откриването й на 26 април от 17.00 часа се очакват Петко Стайнов – внук на композитора и Иво Косев – уредник в музея „Дом Петко Стайнов“ – Казанлък. Предвид пандемичните рестрикции през 2021 г., когато фактически бе 125-та годишнина от рождението му, за наша гордост – Добрич бе един от градовете, които я отбелязаха с концерт на Български камерен оркестър на 12 януари т.г. Партитурата на „Ръченица“ из сюита „Тракийски танци“ в аранжимент на Емил Янев тогава бе специално подарена на нашия оркестър от наследниците на големия български композитор.
Според Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Общината: Абонаментната карта за СКМ „Константин Илиев“ е 10,00 лв. и дава право на посещение на всички концерти. За всеки отделен концерт билетите са съответно 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.
Билети ще се продават от 16.30 часа в периода 26 – 29 април в Огледална зала „Нели Божкова“. Всички концерти са от 18.30 часа, а детският спектакъл на 30-ти април, събота е от 11.00 часа в парка пред „Мечока Бен“.