Стотици и стотици посрещнаха изгрева на днешния 1 юли 2023 година на традиционния Джулай Морниг на брега на Камен бряг със световния хит на Джо Лоутън, чийто прах бе разпръснат тук в морето от неговото семейство.

Община Каварна беше поканила  на първия юлски изгрев край каварненското село Камен бряг, в местността „Огънчето“ с рок маратон поклонниците на свободния дух и свободата,  някои идват тук от десетилетия.

Програмата ще стартира от 22.00 часа на 30 юни, а кулминацията бе изгревът, които се отрази в щастливите сълзи на мнозина.

Кметът Елена Балтаджиева и нейният екип, допълнен от водещи специалисти, се постараха да доведат групите GASP, Замунда банана бенд, Северозападняците, Павлин Манев с Lady Evil и Джени Джо от „Гласът на България“.

Изгревът бе посрещнат с шоуто на легендарният Ronnie Romero и групата John Steel, които изпълниха утрото с най-големите хитове на Rainbow, и, разбира се, вечната класика July Morning на Uriah Heep.

Стотици се заредиха с емоции и спомени до следващия Джулай, отнесоха със себе си хиляди снимки и ленти, които дори вече споделиха в социалните мрежи. Част от тези щастливци, посрещнали първото юлско слънце за годината, вече се настаниха по заведенията и плажовете на Каварна и околните селища. Други останаха на място, докато укротят емоциите си.

Щастливо утро на свободния дух!

default
default

Светослав ПЕТКОВ

ОГЪНЧЕТО

Огънчето на Камен бряг е притегателното място на скалите край Камен Бряг. То гори вече десетки години като негов източник е в метална тръба с газ, който поради малкия си дебит е оставен свободно да изтича. Огънчето гори постоянно и може да угасне само при страшно силни дъждове и ветрове, но винаги се намира някой ентусиаст да го запали отново. Край него е оградено с камъни като огнище или древно светилище. През лятото всяка вечер край Огънчето звънят китари и се събират големи компании. През деня пък винаги има някой, който се сеща да сложи една ламарина и да пече миди на него. Всяка година на 1 юли точно край Огънчето се събират хиляди хора от цялата страна, за да посрещнат първия юлски изгрев (July Morning).