Някои безотговорни личности започнаха да казват “Това е. Разотиваме се”, но американски специалист по инфекциозни болести-епидемиолог казва “Стойте!”: САЩ са в опасност и трябва да се предприемат спешни мерки. Нещо повече, цялата страна, отхвърляйки партийни спорове.

Професорът по епидемиология в Харвардския университет Марк Липсич прогнозира, че между 40% и 70% от населението на света ще получат COVID-19 тази година. При световно население от 7,5 милиарда души това означава, че 3-5 милиарда души в света ще се заразят, а броят на смъртните случаи ще достигне 60-100 милиона. В САЩ броят на случаите ще достигне 130-230 милиона, а на загиналите – 2,5-3,5 милиона души.

Не можем да стоим настрана и да позволим този най-лош сценарий да се разиграе в Америка. Ето защо президентът Тръмп проведе пресконференция относно усилията на федералното правителство да отговори на коронавируса, по време на която назначи  вицепрезидента Майк Пенс за върховен главнокомандващ във войната срещу болестта. Тръмп добави, че ще се радва да работи с всяко ниво на финансиране на антивирусни програми, които Конгресът счита за целесъобразно.

Ваксината очевидно ще е най-доброто оръжие, но, за съжаление, ще отнеме повече от година, за да се разработи. Междувременно ще трябва да прибягваме до други средства за защита, като защита на границите, карантина, социална изолация, изпитване на вируси и лечение в изолационни клетки.

Използването на минорен подход от федералното правителство, вместо да води агресивна война срещу коронавируса, когато е възможно, ще доведе до това той да се разпространи много по-бързо и много по-широко, отколкото очакваме.

Нуждаем се от силно и единно национално ръководство, а не от партийни разправии. Трябва да гарантираме тотална война с коронавируса, като тясно си сътрудничим като единна нация.

Като начало, Конгресът трябва да приеме първоначално предложените  2,5 милиарда долара спешно финансиране, а Министерството на здравеопазването и и Центровете за контрол и превенция на заболяванията трябва да продължат да работят и активно да си сътрудничат с обществените и частни болници.

В течение на няколко дни вицепрезидентът Пенс трябва да разработи подробни планове за ръководство на комбинираните федерални сили, съчетавайки властта на Конгреса с опита на федералните агенции и центровете за борба с профилактиката на САЩ.

Нашата индустрия трябва бързо да започне производството и разпространението на продукти и тестове за защита от вируси. Днес защитното облекло за медицински работници се произвежда във фабрики, които сега са затворени поради вируса в Китай, което прави доставките временно недостъпни. Дори когато тези централи се отворят отново, те първо ще трябва да възобновят доставките си в Китай, а след това да отговарят на искания от Америка.

Във войната срещу коронавируса има четири критични линии на отбрана:

1. Национална глобална стратегия за ограничаване и първоначални инициативи за гранична сигурност.

Вече повече от десет години Центровете за контрол и превенция имат план за подготовка за пандемия, но трябва да го актуализираме и адаптираме към коронавируса. Щатските и местните здравни служби и правителствените служители трябва да бъдат включени в този процес, а обществеността трябва да е запозната с напредъка на предприетите действия, за да не се понижи доверието във властите и да се предотврати паника. Информацията за обществеността трябва незабавно да се предоставя от специалисти по инфекциозни болести, а не от социалните мрежи. Имаме нужда от актуализирана ежеседмична информация за броя на вирусните инфекции и смъртни случаи по щати и окръзи.

Американците е малко вероятно да допуснат карантина на пътническите кораби като ” Diamond Princess ” без достъп до пълноценна медицинска помощ за заразените, както направи Япония, срамно проваляйки медицинските мерки и допускайки бедствие. Американците също няма да се съгласят на безсрочната изолация на 50 милиона души, както се случи в Китай.

Въпреки това невежеството, паниката, слуховете и липсата на подходящо планиране могат да доведат до широко разпространена спешна карантина в Съединените щати. Местните власти, под натиск от населението, дори могат да се стремят да изгонят жертвите на вируса от своите земи поради страх и невежество.

За да се противопостави на заплахата от коронавирус в световен мащаб, правителството на САЩ трябва да предостави на Центровете за контрол и на Агенцията за международно развитие на САЩ ресурси за подпомагане на другите държави. Колкото по-добре други държави и континенти могат да сдържат и контролират коронавируса, толкова по-малко случаи ще стигнат до нашите граници.

Нашето правителство трябва да наблюдава огнища по света и да спира полетите до най-засегнатите райони.

Центровете за контрол предполагат, че може да се наложи да обмислим закриване на училища, работа от дома и забрана на публични събития в райони, където са установени и потвърдени случаи на коронавирус. Но това трябва да се прави обмислено, за да се предотврати паника и недоволство.

2. Нуждаем се от армия от специалисти по инфекциозни болести и други медицински работници.

За да изпълни трудната задача, която му е възложена, тази „армия“ трябва да бъде добре оборудвана и обучена. Пенс започна доста добре, назовавайки името на лекаря, който ще бъде координатор за Белия дом – Д-р Дебора Бъркс е много успешна в ръководството на усилията на правителството на САЩ за борба с ХИВ / СПИН в целия свят в продължение на много години.

3. Нуждаем се от готовност на медицинските заведения, тестове за вируса и защитните униформи и след това ваксината.

Сега има недостиг на тестове и никой от тях не е надежден. Въпреки че карантината е много ефективна в контрола на вируса. Федералното правителство трябва да определи политиките и приоритетите за изпитване: кой да тества, в какъв ред, кога и къде.

Обучението на медицинските институции и обучението на медицински работници и персонал, включително местните спешни служби, са съществена връзка в обучението, мобилизацията и обучението на трудовите ресурси. Имаме много малък времеви прозорец, за да съставим рационален план и бюджетни разходи. Британската национална система за здравеопазване е критикувана, че не може да осигури легла за всички, които се нуждаят от нея. Същото ще се случи и в нас , ако не предприемем действия в съвсем близко бъдеще.

4. Ресурси, включително финанси, информация, както и участие на ръководството и нацията.

Федералните, щатските и окръжните правителства, техните служители и агенции трябва активно да увеличават усилията си за постигане на извънредни нива на сътрудничество и ефективност.

Но не можем да разчитаме на нашите лидери да направят всичко за нас. На национално ниво трябва да участваме в тази война, да станем лидери и да предприемем рационални, ефективни действия за предотвратяване на епидемията.

Просветление и мобилизация на американската общественост. В същото време и това е от решаващо значение, не трябва да изолираме, маргинализираме и заклеймяваме болните американци. В цялата история, а в последно време във връзка с ебола и СПИН многократно наблюдаваме как новите заболявания разпространяват страх и предизвикват паника сред населението, а вината се полага върху болните бързо, погрешно и несправедливо.

Има ли добри новини? Да! Можем да спечелим тази война. Победихме еболата и можем да победим отново!

https://pogled.info/