• Руският комплекс “Посейдон” може да унищожи няколко американски щата

Един руски комплекс за ядрено възпиране от ново поколение, военноморската система “Посейдон”, може да унищожи няколко американски щата наведнъж. Съответното изявление беше направено на 6 юли от колумниста на Rebelion Хуанлу Гонзалес.

„Само една такава ракета (от комплекса „Посейдон“ – ред.) е в състояние с един замах да унищожи щатите Ню Йорк, <…> Ню Джърси и да предизвика радиоактивно цунами в океана“, пише той.

Авторът изрази мнение, че никоя страна не иска да започне пряк конфликт с Русия, тъй като тази страна има огромен и разнообразен ядрен арсенал.

Руската военна доктрина предполага използването на ядрено оръжие само в случай на пряка заплаха за съществуването на страната, но западните страни предпочитат да мълчат за това, каза Гонзалес.
По-рано, на 22 юни, беше съобщено, че атомната подводница (АПЛ) “Белгород”, носител на подводни атомни безпилотни летателни апарати “Посейдон”, ще бъде въведена на въоръжение във ВМФ на Русия още през 2023 г.

Преди ден Алексей Рахманов, генерален директор на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК), заяви, че стратегическата атомна подводница „Император Александър III“ и атомната подводница „Красноярск“ ще бъдат предадени на руския флот до края на годината .