Сателитни данни показват в реално време замърсяването на въздуха от електроцентралите

0
1586

Може би почти всеки човек е виждал огромните кълба с дим, които излизат от комините на електроцентралите. Често тази гледка провокира и въпроса колко е замърсен въздухът в района. От началото на май обаче всеки може да добие тези данни, при това в реално време. Те са на база използвани данни от сателитни снимки и обработването им с изкуствен интелект.

За да се осъществи идеята, американската организация Rocky Mountain Institute създаде своя дъщерна фирма с нестопанска цел – WattTime. Фирмата е фокусирана в разработването на технологии за изкуствен интелект. Целта на неправителствената организация е да не остави шанс на нито една електроцентрала по света да крие данни за причиненото от нея замърсяване на въздуха.

WattTime ще използва сателитни снимки, за да следи показателите за качеството на въздуха в районите около електроцентралите. Данните ще са общодостъпни и по този начин ще може да се следи в реално време дали електроцентралите спазват правилата, наложени им от местните правителства, за ограничения при замърсяването на въздуха. Системата за наблюдение обещава ефективно да елиминира всеки опит за манипулация от страна на която и да е електроцентрала.

И това няма да бъде само регулатори и политици, които виждат тези данни; това ще бъде и обществеността. Когато става въпрос за правоприлагане в областта на околната среда, обществеността може да бъде по-страшна и наказателна, отколкото всеки регулатор. Ако някоя група от граждани по света може да излезе онлайн и да състави списък на най-мръсните електроцентрали в техния район, тя елиминира една от големите информационни бариери пред гражданите.

В сайта на WattTime може да се въвеждат координатите на електроцентралите, след което екип на фирмата, работещ с изкуствен интелект, започва да обработва данните от сателитните снимки в този район. След събирането на достатъчно информация започва и показването на информацията за замърсяването на въздуха.

А обществото има реален интерес тези данни да са достъпни за всеки, подчертават от WattTime. Фирмата припомня, че според последния доклад за състоянието на въздуха на планетата замърсяването му е петият най-голям риск от смъртност в световен мащаб. Мръсният въздух е причина за по-ранната смърт на 5 млн. души, а страните, които строят най-много електроцентрали, имат и най-голямо замърсяване на въздуха.

WattTime работи съвместно с мрежата от спътници на европейската Copernicus и американската Landsat. Няколко частни компании, които таксуват за своите данни, като Digital Globe, също помагат в иновацията. Снимките се обработват с различни алгоритми за откриване на признаци на вредни емисии. Има опция за използване и на инфрачервено изображение за идентифициране на топлина от димоотводните комини на електроцентралите. Сензорите, които ще могат директно да проследяват емисиите на азотен диоксид, в момента пък са в процес на разработка.

Зад усилията на WattTime стои Google.org – филантропското крило на Google. Компанията финансира проекта с 1.7 млн. долара. https://www.dnevnik.bg/