Само 77 са новите случаи на К-19 у нас, но и PCR-тестовете са значително по-малко

0
977

Рязък спад на новозаразените с коронаивурс и тестовете у нас, но заразяемостта си запазва нивата.

 

Новите случаи на коронавирус са последните 24 часа у нас са 77, със 134 по-малко спрямо вчера и далеч от рекорда от 330 случая, когато тестовете бяха 3686.

 

Това сочат данните на единния информационен портал.

Направените PCR-тестове също са значително по-малко – 1198.

 

Заразяемостта запазва нивата си от последните дни 6,42%.

 

 

Към момента у нас са потвърдени общо 7252 случая на новия коронавирус, като от тях 3665 са активни.

От тях хоспитализираните са 535. В интензивно отделение са 33-ма.

Под карантина са 25 257 души.

 

8 са новите излекувани лица за последното денонощие, така броят им от началото на пандемията е 3319.

Един човек е починал с COVID-19 през последните 24 часа. Общият брой на загубилите битката с вируса е 268.

 

Най-много нови заразени има в София град – 31.

Останалите регистрирани нови заболели с коронавирус са значително по-малко в отделните области: Варна – 9, Пловдив – 8, Благоевград – 7, Бургас – 5, Кюстендил и Сливен – 3, Велико Търново, Разград, София област – 2, Видин, Ловеч, Пазарджик, Перник и Смолян по 1.

 

Въпреки че реално вирусът продължава да се разпространява със същото темпо от последните дни, когато имаше над 200 регистрирани случая на ден, мерките в страната не се затягат, а напротив.

 

В неделя и протестиращи поп фолк изпълнители се срещнаха с премиера Бойко Борисов, което доведе до отварянето на дискотеките, нощните клубове и пиано баровете.

 

Заповедта да бъдат затворени барове, заведения, ресторанти и нощни клубове издържа само 2 дни, тя беше въведена на 10 юли.

 

От днес груповите събития на открито, както и сватбите и кръщенетата също се разрешават като няма ограничение за броя на събралите се хора на едно място.

Изискването е на квадратен метър да има един човек – и в открито, и в закрито заведение. В заведенията на закрито се разрешават на маса по четирима души, като самите маси трябва също да са на разстояние една от друга. Това става с нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, след като вчера ресторантьорите преговаряха със заместник-здравния министър Жени Начева.

 

От тук насетне – при увеличение на новите случаи в страната, нови мерки ще се взимат след обсъждане с с браншовите организации.  http://epicenter.bg