• Депутатът от Държавната дума Гаврилов: отглеждането на сутрешна слава – имопея – ще се наказва до 2 години
МОСКВА, 18 февруари – РИА Новости. Отглеждането на трицветна сутрешна слава заплашва градинарите с наказателна отговорност, каза депутатът от Държавната дума на Руската федерация Сергей Гаврилов пред РИА Новости.
„Вече не е възможно да се отглежда на парцела популярно многоцветно градинско цвете, трицветна ипомея, което всички баби обичат да засаждат покрай оградите“, каза той.
Оказа се, че семената на ипомеята съдържат халюциногенни, наркотични вещества, обясни зам. 
Следователно, ако броят на това растение на сайта надвишава 100 лоуса, това ще се класифицира като престъпление. Наказателна отговорност грози и за съхраняване или получаване на три грама семена от ипомей, наказанието може да бъде до две години затвор, подчерта Гаврилов.
„Важно е да запомните това, тъй като е предвидена отговорност и за непредприемане от страна на земеделски производител или ползвател на земя на мерки за унищожаване на диви наркотични растения“, добави той.
Депутатът отбеляза, че това растение се размножава много бързо и може да се намери по храстите, край пътищата, много прилича на полската вия и расте навсякъде като плевел.
Освен това той нарече рододендроните и делфиниумите отровни цветя.