• В хода на разследването са разпитани свидетели, сред които жените на двамата роми и тяхна братовчедка, както и на собственика на хотела Иван Пилевски

Двама братя бяха осъдени за трафик на хора, след като принуждавали жените си да проституират в хотел „Пилевски“ в Благоевград. Братята сводници – 27-годишният Иван Анков и 19-годишният Исус Анков, от Кнежа бяха арестувани при полицейска акция в хотела на 13 юни миналата година след обаждане на телефон 112 на непълнолетно момиче, че искат да я правят насила проститутка.

В хода на разследването са разпитани свидетели, сред които жените на двамата роми и тяхна братовчедка, както и на собственика на хотела Иван Пилевски.

Установено било, че първоначално стая наели Иван Анков и Бисерка И., които живеели на семейни начала. Те пристигнали с лек автомобил „Мазда“ на 8 юни в Благоевград, а на другия ден дошъл и братът Исус с непълнолетната му приятелка Теодора М. Двамата също живеели без брак и дори били разделени, след като тя го напуснала заради физическо насилие, съобщава struma.bg.

Исус успял да я убеди да се сдобрят и на 9 юни я взел от дома на родителите й в Луковит, за да я води на екскурзия в Благоевград. След като се настанили в хотела, той й взел телефона, за да не може да се обажда на баща си. През следващите няколко дни Исус започнал да я навива да стане проститутка, но Теодора не се съгласила.

Тарифата на едночасов сеанс била 120 лв. през деня и 180 лв. през нощта. В един от дните едната циганка заработила 1200 лв. Със заработените пари се плащало за храната и за стаите – по 80 лв. на ден за едната, в която били Иван и Бисерка, и по 120 лв. за другата, в която били Исус, Теодора и Валентина.

На 13 юни обаче бизнесът секнал, тъй като Теодора успяла да вземе телефона си от Исус под предлог, че иска да разгледа профила си във Фейсбук, и моментално се обадила на телефон 112 с молба за помощ. След като разбрал какво е направила, той ударил телефона й в земята, но било късно, тъй като в хотела пристигнали полицаите от 2 РУ- Благоевград и арестували братя Анкови.

Двамата бяха обвинени за престъпление по чл.159а, ал. 2 – трафик на хора с цел сексуална експлоатация, за което се предвижда наказание от 1 до 10 г. затвор, като по-малкият се сдоби и с обвинение за увреждане на чужд мобилен телефон.

На 16 юни миналата година братя Анкови бяха задържани под стража от районния съдия Кристина Панкова с мотива, че има реална опасност да се укрият или извършат друго престъпление, тъй като са безработни, нямат деца и са мобилни.

Тъй като пътували често в чужбина, по линия на международното сътрудничество бе възложено проучване дали не са участвали в престъпна дейност в Германия и Англия. Братята изкараха 5 месеца зад решетките, след което мерките бяха променени в „домашен арест“, като междувременно прокурор Цветанка Гогова внесе обвинителния акт в Районен съд – Благоевград.

Делото бе разгледано от съдия Владимир Пензов, който призна двамата братя за виновни по всички обвинения. Иван Анков бе осъден на 3 г. затвор при първоначален общ режим и 10 000 лв. глоба, като се приспада времето, през което е бил задържан под стража и под домашен арест.

По-малкият брат Исус Анков е осъден на 3 г. затвор, но условно, с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв. Лекият автомобил „Мазда“ на Иван Анков, ползван за трафик на жените, се конфискува в полза на държавата. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.  https://blitz.bg/