• Департаментът отбеляза, че ракетите са били свалени от дежурни системи за противовъздушна отбрана край западния бряг на Крим

МОСКВА, 21 януари. /ТАСС/. Руски системи за противовъздушна отбрана са свалили три украински самолетни ракети над Черно море край западния бряг на Крим, съобщи руското министерство на отбраната.

“На 21 януари тази година около 14:00 часа московско време беше пресечен опит на киевския режим да извърши терористична атака с авиационни управляеми ракети срещу цели на територията на Руската федерация. Дежурните системи за ПВО унищожиха две Украински ракети над Черно море в близост до западния бряг на Кримския полуостров“, отбелязват във ведомството.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че руските системи за противовъздушна отбрана около 14:30 московско време са свалили още една украинска самолетна ракета над Черно море край западния бряг на Крим.

Неизвестен самолет на ВМС на САЩ е летял близо до западния бряг на Крим по време на украинския въздушен удар, според данни на портала Flightradar24 .

Така, според портала, неизвестен самолет, принадлежащ на ВМС на САЩ, е кръжал на около 250 км от западния бряг на Крим във въздушното пространство над черноморското крайбрежие на Румъния близо до границата с Украйна, когато руското министерство на отбраната съобщи , че прехващане на две украински ракети над Черно море край западния бряг на полуострова .

Трасето на самолета на ВМС на САЩ на портала започва в Сицилия в района на американската военновъздушна база Sigonella.

Приблизително в рамките на 10-15 минути след като руското министерство на отбраната съобщи за прехващането на украински ракети, самолетът на ВМС на САЩ се насочи на югозапад, преминавайки леко на изток от курса, който бе поел от Сицилия към Черно море. В района на Констанца той отново започна да „реже кръгове“. В същото време руското министерство на отбраната съобщи за прехващане на друг украински самолет западно от Крим.