Руски инвестиционен фонд ще възкреси прототипа Lada Raven

0
3270
Конкуренцията с именитите производители ще е възможна благодарение на интересния дизайн, по-достъпната цена и опита на руския фонд в роботехниката.

Руският инвестиционен фонд Alpha Robotics Venture ще се заеме с разработването на електрически спортен автомобил, чийто дизайн ще следва стила на прототипа Lada Raven. По дизайна на екстериора ще бъде привлечен създателя на оригиналната концепция Дмитрий Лазарев. Но това далеч няма да е първият случай, в който се прави опит за съживяване на Raven.

Новината за върховния (евентуално) руски електромобил съобщи пред радио Sputnik шефът на фонда Владимир Белъй. Според него, в основата на дизайна на бъдещия модел лежи стилистиката на Lada Raven, но в екстериора ще бъдат отчетени и съвременните тенденции. Средствата за създаването на спортния автомобил ще се събират чрез групово финансиране (т. нар. crowdfunding), новосъздаден начин за събиране на финанси от голяма група хора. Така е постъпил италианският стартъп Zava, създал електрическия супер автомобил PrometheuS.

В момента няма друга ясно около бъдещия проект. Не се знае и дали той няма да повтори облика на Milan Red на австрийската Milan Automotive GmbH, който също бе разработен с участието на Лазарев. Автомобилът, чиято мощност е 1350 к.с., носи името на хищна птица. Той бе показан миналата година в Австрия, като плановете бяха за 99 екземпляра.

По мотиви на Lada Raven е изпълнен и украинският супер автомобил Himera Q. През 2017 г. той бе заснет в Латвия, няколко месеца след като стана ясно, че прототип на автомобила се тества в Испания. За него се говореше, че ще струва около 700 000 евро, като по-интересното е, че за задвижване на предсерийния модел.  https://www.vesti.bg