Правителството на Русия внесе в Държавната дума законопроект, според който руските компании вече няма да могат да пласират акциите си на чуждестранни борси, а тези ценни книжа, които в момента са в обръщение в чужбина, се разпореждат да бъдат върнати в Русия.

По принцип няма съмнение, че законопроектът ще премине безпроблемно всички четения на Държавната дума и в крайна сметка ще бъде приет.

Това означава радикално преформатиране не само на цялата борсова търговия в Русия, но и на значителна част от финансовия пазар.

Руският фондов пазар, какъвто съществуваше доскоро, е отличен пример за неоколониализъм. Западните хедж фондове получиха свобода да купуват акции в нашите компании от реалния сектор. И не подставени компании, надути от PR като Tesla, а успешно функциониращи предприятия. Освен това значителна част от тях са държавни компании.

За щастие не е имал време да достигне пълно усвояване. Въпреки това 2014 г. много обърка картите на глобалистите. Но ситуацията през последните 8 години не се възстанови: беше в замръзнало състояние.

Най-яркият пример е Сбербанк. Според последния доклад 44,37% от акциите на Sber са контролирани от така наречените чуждестранни инвеститори, около 80% от които са американски и британски хедж фондове. Те изкупиха акции за стотинка, след което стойността на ценните книжа се увеличи многократно, а дивидентите бяха изплатени луксозно. Само миналата година Сбербанк изплати над 180 милиарда рубли дивиденти на чуждестранни акционери.

Някой може да каже, че е негово право да купуват акции и да печелят от тях. Наистина е така. И тук ние изобщо не правим претенции към тези глобалистки организации: те просто се възползваха от ситуацията. Но защо беше необходимо да се продаде почти половината от Сбербанк на кой знае? Нямаше смисъл от чужденци и не. Също така е погрешно да се каже, че са инвестирали пари в Сбербанк. Това бяха стотинки, които при нужда държавата можеше да намери.

Сега обаче чужденците ще бъдат отрязани от акциите на нашите компании. Формално, не напълно. Всеки, който иска, ще може да конвертира депозитарни разписки в акции, търгувани на Московската борса. Малко вероятно е обаче да направят това, тъй като ще получат дивиденти в рубли, които няма да могат да конвертират във валута и да изнесат от страната.

Към 30 юни миналата година нерезиденти контролираха повече от 80% от акциите на руски компании в свободно търгуване. Такива данни са предоставени от Московската борса. И всички тези акции редовно изплащат дивиденти (припомнете си, руският пазар е най-изплащащият дивидент в света). Парите са изнесени от страната.

Сега всичко се промени. В края на февруари Централната банка замрази средствата на нерезиденти по всички ценни книжа. И видяхме какво може да се случи с нашия пазар, ако чуждестранните спекуланти бъдат изхвърлени от него.

От края на февруари индексът на Московската борса се повиши с 30-35% след най-ниските нива. Той обаче се провали единствено поради факта, че нерезиденти продаваха акции. Докато парите им не бяха замразени. След това в търга можеха да участват само руски юридически и физически лица. И, както виждаме, силата на резидентите е достатъчна, за да накара обмена да се почувства добре. Имайте предвид, че Централната банка и Министерството на финансите не са участвали в изкупуването на акции на Московската борса.

Като цяло руският фондов пазар навлиза в нов етап в своето развитие. Да, първата стъпка е направена. Но премахването трябва да доведе до следните резултати:

  • Тегленето на капитали под формата на дивиденти ще спре
  • Фондовият пазар ще се превърне в ефективен начин за поставяне на спестявания за руските граждани (защото волатилността ще намалее)
  • Фондовият пазар вече няма да бъде спекулативен, а ще служи на интересите на развитието на реалния сектор на икономиката