Русия: 100 % имунитет след ваксина срещу коронавируса

0
1161
Conceptual image for the discovery of a vaccine for the Covid-19, Coronavirus, 2019-nCoV, SARS-CoV-2.

Разработваната в Русия ваксина срещу коронавируса създава имунитет у всички доброволци съобщи в интервю за CNN ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев.

„Мога да кажа от първо лице, че 100 процента от доброволците са изработили имунитет на 21-я ден (от въвеждането на ваксината). Той се удвоява след втория опит. 100 процента от животните също са изработили имунитет”, каза Дмитриев, цитиран от ТАСС и добави, че над 20 страни са демонстрирали интерес към руска ваксина.

По-рано руски представители заявиха пред медиите, че става дума за дата 10 август или по-рано за одобрение на ваксината, която е създадена от московския институт „Гамалея“. Тя ще бъде одобрена за обществено ползване, след като най-напред я получи здравен персонал.

Руските учени твърдят, че ваксината е била разработена бързо, тъй като е модифицирана версия на създадена вече ваксина за борба с други заболявания.

Руското министерство на отбраната казва, че руските войници са служили като доброволци в човешките изпитания.

Руските официални служители твърдят, че утвърждаването на лекарството върви бързо заради глобалната пандемия и самия тежкия проблем с коронавируса в Русия. В момента страната има повече от 800 000 потвърдени случая.

“Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а върху защитата на хората”, каза Дмитриев.

Ваксината използва човешки аденовирусни вектори, които са превърнати в по-слаби, за да не се размножават в организма. За разлика от повечето ваксини в развитие, тя разчита на два вектора, а не на един и пациентите ще получат двойно по-силен помощник срещу вируса.

По-рано този месец Кремъл отрече обвиненията, че руски шпиони са проникнали в американски, канадски и британски научно-изследователски лаборатории, за да откраднат тайни за разработване на ваксини.

Руски официални представители отрекоха също сведения, че членовете на политическия и бизнес елита на страната, включително руския президент Владимир Путин, са получили ранен достъп до ваксината.

https://www.lexmedicanews.com/