Лобистът Фредерик Балдан, официално акредитиран към институциите на ЕС, съди Фон дер Лайен за това, че е причинила финансови щети на белгийската държава, когато е осигурила сделка на стойност 35 млрд. евро (38,4 млрд. долара) с фармацевтичната компания Пфайзер за закупуване на 1,8 млрд. дози ваксини срещу COVID-19 за страните от ЕС, съобщават белгийският седмичник Le Vif и Еuractiv.

Балдан е завел делото на 5 април пред първоинстанционния съд в Лиеж. Сега съдията трябва да разследва и не може да го обяви делото недопустимо, каза парижкият адвокат Даян Протат. Това би означавало, че съдията може да поиска снемане на имунитета на Фон дер Лайен, за да може да проведе разследването.

Закупеният брой ваксини се оказа много по-голям от необходимия на страните от ЕС и трябваше да бъде унищожен или дарен.

Според ищеца Фон дер Лайен е действала извън договорите на ЕС и извън неговия мандат от името на страните членки.

По въпросите на здравеопазването договорите на ЕС дават на ЕС само поддържаща роля – тоест това не е изключителна компетентност или споделена с националните държави.

Според Балдан държавите-членки са упълномощили Комисията да сключи рамково споразумение за закупуване на ваксини от тяхно име, но не и самата Фон дер Лайен.

Eврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес защити Фон дер Лайен като каза, че не е участвала в преговорите за сделките за ваксина срещу COVID.

Според разследването на американския всекидневник “Ню Йорк Таймс” Фон дер Лайен е договорила мегасделката чрез текстови съобщения с главния изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла, но по-късно твърди, че е изтрила разговора.

Според иска на Балдан Фон дер Лайен е отговорна за “злоупотреба със служебно положение”, “унищожаване на публични документи” и “незаконно използване на интереси и корупция”.

Европейският омбудсман и Европейската прокуратура също започнаха да разследват твърденията, а през февруари The New York Times заведе дело срещу Европейската комисия в Съда на ЕС.

Искът на Балдан е първият срещу нейния председател, който би могъл да е извършил престъпление съгласно белгийското наказателно право.  https://trud.bg/