Министър-председателят Бойко Борисов декларира днес готовност да се оттегли от премиерския пост, но правителството да продължи да управлява с настоящото мнозинство.

 

ГОТОВ СЪМ ДА СЕ ОТТЕГЛЯ

 

“Аз съм готов по всяко време да си тръгна и заради мен не искам да има напрежение. Готов съм още днес да обявя датата, на която ще се оттегля. Не съм Радев да се радвам хората да се бият по улиците. Не съм Радев да се радвам, че се затварят магистралите.

Аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще им предложа вариант. Дори и вариант аз да се оттегля и да продължи правителството.

Да дойдат водачите на протестите и да кажат как виждат те нещата.

Не съм човек, който се опиянява от масата”.

Това заяви министър-председателят  и лидер на ГЕРБ на националната конференция на партията и направи голямата новина на деня.

Събитието продължи точно 53 минути.

Каквото и да ни струва в партията, единството на нацията е най-важно!, подчера Борисов. Ако аз съм причината – отивам си веднага!

Не желая по никакъв начин държавата да бъде разединена, да бъда разединител, но ние имаме коалиционни партньори и споразумение и по него сме писали, че трябва да изкараме мандата.

В същото време съм убеден, че след като толкова контрабандисти и олигарси им нарушихме милиардите, които излизаха от джобовете ни, ще има атаки. Защото всички забравиха фъстъците, пилешки бутчета, агнешки главички.

ХРИСТО ИВАНОВ ВРЪЩА НА ВЛАСТ ТЕЗИ, СРЕЩУ КОИТО СЕ БОРИ

Конгресът е приел, че няма да правим коалиция с БСП и никога не сме имали такава с ДПС. Не знам дали колегата Христо Иванов, който се има за десен с това, което прави, е наясно, че връща на власт тези, срещу които се бори.

Аз си давам сметка и затова да правя коалиция с тях.

Тези провокатори не питат за едни 100 милиона по време на служебното правителство на Румен Радев, които за един миг изчезнаха в министерството на Пламен Узунов. Готов съм да си тръгна по всяко време, ако от това зависи. Аз не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовища, когато хората се бият по улиците”, отсече премиерът Борисов, а лицата на съпартийците му бяха като в ступор.

ИМА ПРОБЛЕМИ В ПАРТИЯТА, НА МЕСТА ИМА ДЕРИБЕИ

От какво се срамуваме, кое не сме направили добре? Днес не ви казвам нищо, но ще предложа варианти, включително и вариант аз да си тръгна и да продължи правителството.

Има проблеми със структурите на партията на места, има деребеи и ако не се намеся лично, ще продължат да ни обвиняват за чужди грешки.

Не съм човек, който се опиянява от масата и не мисля, че щом сме повече, сме по-добри. Имаме да направим много работи в партия ГЕРБ и маса от обвиненията към нас са прави, но това може да се поправи само на място.

Още днес можех да кажа датата, на която си подавам оставката, но ще говоря с моите коалиционни партньори и приятели. Идват тежки месеци и години, минус 32.8% е спада на икономиката на САЩ, по-голям от Голямата депресия, минус 15 процента на ЕС, зимата ще бъде трудна и на нас ни трябва вот, ако народът ни избере нас, за да можем да кажем пак ще затворим, ако се налага.

Или ако изберат друг, да си носи отговорност”, каза Борисов и бе прекъснат от множеството.

“Ние не сме ли хора? Никой не иска оставката ви, вижте ни, защото не чуете нашия глас”, питаха от множеството, но премиерът заяви, че ги зове да са демократични и да не влизат в провокации.

ЕДИН ДЕН ПОВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СТОИМ В УПРАВЛЕНИЕТО, АКО ХОРАТА НЕ НИ ИСКАТ

Никога не съм ви подвел, ние сме партия, която е създадена от народа. Нашата сила са хората и всичко, което сме правили до сега, е заради тях. Един ден повече не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат. Много ви моля, не отговаряйте на провокациите, те това искат, затова са пратени тук. Демократичните хора не ходят да плашат бебета и деца, а те това направиха пред къщата на Фандъкова и после пред моята къща.

Бесилките и знамената не са символ на демокрацията. Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже как ме обича. Георги Георгиев лежеше в централата с часове, само и само да се срещне с мен.” 

Премиерът започна словото си с изброяване на постигнатото от ГЕРБ досега.

“Моля тези, които отправят провокациите, да престанат, защото няма нищо по-хубаво от демокрацията. Днес те могат всеки ден да изразяват волята си, което беше невъзможно допреди 10 години, когато управяваше партията на Радев”, започна речта си към актива Борисов.

ПРЕДИ НАС НЯМАШЕ МАГИСТРАЛИ И МЕТРО

“Преди нас нямаше какво да блокират, защото магистрали нямаше. Могат да си играят с метрото, защото ще пуснем осми лъч след няколко дни, иначе нямаше”, припомни Борисов и отчете, че направеното от ГЕРБ е видимо и се ползва от хората

“Най-важното е, че при криза по света, ние успявахме да вдигаме БВП с милиарди на година и в ЕС бяхме сред първите три държави по развитие.
Много усилия вложихме и финиширахме освен това и като трети с най-малък външен дълг в ЕС. Тези, които ни говорят за младите, да кажат, дали няма значение, че ние оставяме без дълг държавата на младите.
Справихме се най-добре и точно с пандемията и най-бързо и точно ги пснахме, за да заработи икономиката. С огромни усилия успяваме да го постигнем и да щадим и психическото здраве на българите. Всяка година вдигаме на докторите заплатите, на учителите са двойни”, отчете премиерът.

Построихме метрото, за да има какво да блокират. Вдигнахме БВП с милиарди за година. Имаме най-малък външен дълг. Справихме се най-добре и с пандемията. Заварихме контрабанда от 34%, а сега е 3%.

На протеста на БСП имаше маса руски знамена, заговори премиерът и каза, че тази година на Бузлуджа са се събрали стотина човека.

Аз съм най-проверяваният политик в България.  Ордите на Бареков и Манолова бяха пред дома ми и сега пак са там.

Аз съм най-проверяваният политик в България през всичките тези години. Усещам напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост. Единственото, което не сме направили да издигнем кандидат за главен прокурор. Не моя подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а неговия.

НЕ НИ Е СТРАХ ОТ СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО

Аз 11 пъти подред заедно с вас съм печелил избори. Три пъти със служебно правителство. Последното беше на президента Радев. Нас не ни е страх, но не вярваме на Радев, подчерта той и изброи какво не може да се случи по време на служебното правителство.

Наслагва се една тема, че ни е страх от служебно правителство – точно обратното, ние не вярваме на Радев, но нямаме проблем със служебно правителство.

Само, че без Народно събрание не могат да се свършат следните неща:

– да се въведе извънредно положение, ако пандемията нарасне наесен

– не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира

– не могат да се променят законите, с които да се предлагат мерки

– ако се открие лечение или ваксина, НС е онова, което може да даде правомощия на здравния министър, който да участва в преговори в ЕС

– без НС няма да има държавен бюджет за 2021 г. – тоест без актуализация на заплати, помощи, пенсии

– без НС няма да се приемат промени в образователните закони и няма да може да се регламентира дистанционното обучение

– без НС не може да се гласува бюджет.

Ние имаме отговорност и няма да оставим държавата в такова състояние. Писали сме, че трябва да изкараме мандата”, заяви Борисов.

След тези думи камерата показа как Валери Симеонов аплодира.

Имаме много работа в ГЕРБ. Но това може да стане на място с хората.

Трябва да осигурим стабилността.

Тази сутрин говорих дълго с Каракачанов.

Нашата сила са хората, трябва да се върнем към хората.

НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИ

Един ден не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат.

Много от вас са се отлепили от това, което мислят хората по места. Много!

Вежди ще ви каже и за склуптора (Велислав Минеков) как живееше добре. А пък другата (Мая Манолова) я направихме обмудсман. Помните ги тези неща, но сега не това е важно, а единството на нацията, затова нищо за нас не е на всяка цена.

Ако има срещу нас отговори хора, да излязат и да кажат и им даваме властта. Ако аз съм причината, отивам си веднага. Но моля ви не се поддавайте на провокациите”, завърши Борисов и бе прекъсван с възгласи “Не! Само Бойко”!

Форумът завърши с хита на AC/DC – Thunderstruck в оригинал. Песента на легендарната банда звучи и на протестите, но със слогана “Оставка!”.

http://epicenter.bg

По време на обедната си почивка /според Бойко Борисов/ в срещата в София взеха и членове на ГЕРБ от Добрич.