Руският пилот Максим Кузминов, който на 9 август прелетя с военен хеликоптер Ми-8 от Курск до Харковска област и се предаде на украинските въоръжени сили, няма да доживее да види съда. За това анонимно разказаха служители на разузнаването в предаването „Новини на седмицата“ по телевизионния канал „Русия 1“.

Кореспондентът Сергей Зенин се срещна с руски военнослужещи, които се представиха като войници от специалните части на Главното разузнавателно управление (ГРУ), пише aif.ru=

„Ние ще намерим човека и ще го накажем с пълната строгост на закона на нашата държава – за предателство и за предателство на своите братя, братя, с които е служил пряко“, каза един от военните.

Журналистът зад кадър подчерта, че военните са получили заповед да ликвидират физически пилота-дезертьор и са готови да я изпълнят.

Припомняме, хеликоптер Ми-8 пресече незаконно руската граница на 9 август, след което кацна в Украйна. Според самия Кузминов за това са му платени 500 хиляди долара (48,7 милиона рубли). Според украински медии на борда с него е имало още двама военни, които не са знаели за плановете на пилота-дезертьор и са били ликвидирани.

Разследването на наказателното дело срещу Кузминов ще се води от руската ФСБ. Действията му разкриват признаци на държавна измяна.