Русия ще си направи собствен “суверен Интернет”

0
979

Руският президент Владимир Путин е подписал нов закон, който цели да постави началото на изграждането на “суверен Интернет” на страната, съобщава в. Financial Times. Тази мрежа ще може да се отделя от глобалния Интернет в случай на необходимост.

Според Кремъл смисълът на закона е да даде незавиимост на Русия, в случай че външни сили се опитат да изключат страната от Интернет. Ако това се случи, Русия ще може да разчита на собствения си вътрешен интернет.

Според критиците на закона, той може да се използва за допълнително ограничаване на свободата на словото и ограничаване на достъпа до приложения и услуги. Една от причините за това опасение е, че всички интернет доставчици ще трябва да прекарат трафика си през сървъри на Роскомнадзор. Законът влиза в сила от 1-ви ноември т.г., като през следващите месеци предстоят тестове на системите.

Според ръководителя на Роскомнадзор Александър Жаров, мярката е “много сериозно оръжие, но се надявам, че както ядрените оръжия, които се притежават от няколко държави, това също няма да се използва”. За сега липсва яснота при какви услогия и как руският интернет ще може да се отделя от световния.  https://www.vesti.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  10. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  12. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА