Русия за шест месеца спира правото на чуждестранни военни кораби и други държавни кораби да се движат в три района на Черно море, следва от бюлетина на Управлението по корабоплаване и океанография към Министерството на отбраната. Управлението уведоми за това на 14 април, ограничението влезе в сила на 24 април вечерта.

„От 21:00 ч. на 24 април до 21:00 ч. на 31 октомври се спира правото на мирно преминаване през териториалното море на Руската федерация за чуждестранни военни кораби и други държавни кораби“, се казва в бюлетина.

По това време се планира провеждането на учения на руския флот.

За този период ще бъде затворен участък от акваторията по крайбрежието на Крим между Севастопол и Гурзуф, участъкът край бреговете на полуостров Керч в района на нос Опук и участъкът в близост до западния край на полуострова. От Управлението по корабоплаване и океанография съобщиха, че тези райони са разположени до „външната граница на териториалното море на Руската федерация“, Керченският пролив и подходът към него не попадат в забранените зони.

Съединените щати заявиха, че са дълбоко загрижени от плановете на Русия да блокира преминаването на чужди кораби в няколко части на Черно море, наричайки го «непровокирана ескалация» на ситуацията в региона. Украйна изрази «силен протест» заради затварянето на част от акваторията на Черно море и поиска да бъдат премахнати ограниченията.

САЩ са дълбоко загрижени от плановете на Русия да блокира преминаването на чужди кораби в няколко части на Черно море, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той нарече действията на Москва «непровокирана ескалация» на ситуацията в региона.

„Русия многократно е предприемала агресивни действия срещу украинските кораби и е пречила на достъпа до украинските пристанища в Азовско море, засягайки международната търговия на Украйна. Това представлява поредната непровокирана ескалация на продължаващата кампания на Москва за подкопаване и дестабилизиране на Украйна“, каза г-н Прайс.

Украинското външно министерство изрази «силен протест» заради затварянето от Русия на част от Черно море в посока Керченския проток. Корабоплаването ще бъде ограничено от следващата седмица до октомври 2021 г. поради военни учения. Киев счита това за нарушение и настоява ограниченията да бъдат премахнати.

Украинското външно министерство нарече действията на Русия поредният опит да „узурпира суверенните права на Украйна като крайбрежна държава“, тъй като именно Украйна „има право да регулира корабоплаването в тези води на Черно море“. Също така действията на Руската федерация нарушават правото на свобода на корабоплаването, гарантирано от Конвенцията на ООН по морско право, се казва в съобщението на министерството.

https://bgr.news-front.info/