И гербери имали настройка “за” руската ваксина

Решението дали България ще внесе дългочаканата от мнозина руска ваксина “Спутник V” ще бъде взето в сряда на заседание на здравната комисия, чийто шеф е депутатът от ДБ д-р Александър Симидчиев. Проекторешението е внесено от ПГ на БСП, като се аргументира с цитат от ЕК, че всяка страна-членка на ЕС може да договори допълнителни количества от други видове ваксини, макар и на собствена отговорност.

По информация на Lupa.bg настроения “за” руския препарат има и сред депутатите от Има такъв народ, и сред Изправи се! Мутри вън!, както и някои от членовете на ПГ на ГЕРБ. Очаква се ДБ да решат “против” снабдяването с ваксината на “Гамалея” у нас.

В сряда ще се реши и дали да се задейства т.нар. Национален пандемичен план, по предложение на д-р Симидчиев, за който опозицията говореше през миналата година.

https://lupa.bg

Турция одобри производството на «Спутник V»

Турция одобри производството на руската ваксина срещу новия тип коронавирус Спутник V, съобщи  Yeni Şafak, позовавайки се на члена на научния съвет по коронавируса д-р Афшин Емре Кайипмаз

«След изследванията руската ваксина Спутник V е одобрена за производство в Турция», се казва в съобщението.

По-рано турският здравен министър Фахретин Коча заяви, че доставките на руския препарат в страната могат да започнат след четири до пет месеца. Той отбеляза, че междинният резултат от изпитанията на ваксината «изглежда положителен».

Сърбия започва собствено производство на ваксината Спутник V в Белград и възнамерява да развива допълнителни изследвания, съобщи президентът Александър Вучич. Кампаниите за ваксиниране с руския препарат може скоро да започнат и в Словакия, Чехия и Австрия, въпреки че противоречията продължават сред местните политици по тази тема. Като цяло използването на «Спутник V» вече е официално одобрено в 60 страни по света, съобщава Euronews.

https://bgr.news-front.info