Руската страна, на фона на съобщенията за предаване на Киев на ракети за зенитно-ракетните системи С-300, призовава България да преразгледа решението за недопускане на нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество. Това казаха пред журналисти от Федералната служба за военнотехническо сътрудничество, съобщават руски медии.

От службата отбелязват, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. прехвърлянето на трета страна на оръжия и военна техника, получени като резултат от двустранно военно-техническо сътрудничество е неприемливо без получаване на предварително писмено съгласие на Русия.

“Така става дума за поредния опит на българското ръководство грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителен ескалация на конфликта и невинни жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допускат нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, посочват от службата. https://trud.bg/