• БСП заплаши с протести, след като напусна пленарната зала

Парламентът е приел решението за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна, в това число ракети за системите С-300 и боеприпаси. Съобщи го един от вносителите – депутатът от ДПС Делян Пеевски след засекретеното заседание на Народното събрание.

Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси – беше водещият мотив. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви, беше записано като аргумент в мотивите на решението.

Преди да решат за изпращането на ракетите за системата С-300, които според вносителите заедно с Пеевски – Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП-ДБ, са негодни за употреба, в пленарната зала бяха извикани шефът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-началникът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев и военният министър Тодор Тагарев. Последният не се яви в парламента, въпреки трите почивки, които си дадоха депутатите.

От “Възраждане” поискаха военните да им обяснят колко неизправни ракети С-300 и боеприпаси с отпаднала употреба имаме. Тъй като информацията е секретна, и заседанието беше закрито за външни лица и медии.

Дебатите започнаха два часа по-късно заради три почивки в очакване на Тагарев, прозвучаха обвинения от БСП и “Възраждане” към вносителите, че са национални предатели и унищожават армията, както и заплаха за съд от страна на Атанас Атанасов към Костадин Костадинов. Опозицията заяви още, че изпращаме напълно годно въоръжение , а не дефектирало, както твърдят инициаторите на военната помощ.

От ИТН пък се обявиха против даряването на ракетите, но искаха в отделно гласуване да подкрепят изпращането на боеприпаси.

 

Снимка: БТА

 

Преди вота на решението депутатите от “БСП за България” напусна пленарната зала. Според социалистите в рамките на засекретеното заседание не е станало ясно какво точно представляват “дефектни ракети”.

“В знак на протест, на несъгласие, на потвърждение на нашата теза, че това е “изключителна форма на национално предателство” и безотговорно поведение на вносителите, на политическото ръководство, групата на “БСП за България” напусна залата, но това не означава, че няма да продължи с всички разрешени форми на протест и политически действия, позволени от закона, така че да не бъде допуснато този акт да бъде извършен”, декларира Атанас Зафиров, цитиран от БТА.

 

Снимка: БТА

 

“Не бива да търсим отговорност от военното ръководство, те информираха, че не знаят какво и колко ще се дава”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“От тях се изисква само справката с какво разполага България, те са си изпълнили задълженията и оттам нататък решението е на правителството и на политическото ръководство”, добави тя. Само по себе си, според БСП, това е “страшно притеснително”, защото означавало, че висшите военни нямат никаква представа какво става в държавата по отношение на даренията за Украйна.

 

Снимка: БТА

 

На второ място, допълни Нинова, ни беше отговорено, че за всички дарения досега България не е получила и един лев плащане от европейския фонд.

“Всички внушения, че ние даваме нещо, срещу което получаваме европейски компенсации и помощи, са лъжа”, изтъкна лидерът на социалистите. Нинова коментира, че така, както е записано решението, означава да се даде празен чек на кабинета и той да решава колко и какво да даде. “Имаме алтернативно предложение – към това решение да има секретен анекс и в него да се запишат бройките, които се дават, информира лидерът на БСП. Ние твърдим че това е заплаха за националната сигурност на България, затова напуснахме залата, това е гавра с парламентаризма”, смята тя.

Според Атанас Зафиров, след като военното ръководство не знае какво и колко точно ще се дарява, следващата стъпка е самият зенитно-ракетен комплекс да стане излишен, защото, когато няма въоръжение, няма откъде да се вземе друго допълнително, тъй като единственият доставчик на този вид въоръжение е Руската федерация. Така, по думите му, зенитно-ракетните комплекси стават “купчина ненужно желязо и следващата стъпка е и те да бъдат дарени”.

Същите подозрения изказаха и от “Възраждане” по време на дебатите. Според лидера на партията Костадин Костадинов именно това е следващата крачка.

 

Снимка: БТА

 

“Когато имаме негодно управление, то взема негодни решение. Лицемерие към тези хора в Украйна – изпратихте им негодни реактори, негодно въоръжение, негодни бетеери, сега и негодни ракети. защо се подигравате с украинския народ, това е лицемерие”, каза по време на дебатите Георги Свиленски, след като Ивайло Мирчев защити военния министър Тодор Тагарев.

 

Снимка: БТА

 

Мирчев се обърна към опозицията с апела да престане да обвинява Тагарев, защото всички инициативи за още военна помощ за Киев – и за боеприпаси, и за ракети, и за БТР-ите, са на Народното събрание, а не на министрите. Мирчев каза, че Украйна е проявила интерес към ракетите ни.

“Всичко, което даряваме, е годно. Едно голямо навеждане е това, навеждане и хващане за палците”, отвърна Зафиров.

И каза по адрес на депутата от ДБ: “Вие не сте натовец, защото всяка натовска държава е длъжна да укрепва собствените си способности, а не да се разоръжава доброволно, така че вие не сте натовец”.

Патосът не стихна по време на дебатите, въпреки призивите на Росен Желязков за уталожване на страстите.

 

Снимка: БТА

 

“Има един депутат от ПП-ДБ, който е занесъл списък на Украйна с цялото ни въоръжение. Няма да му казвам името. Това не е ли национално предателство?”, обвини Костадин Костадинов и визира Атанас Атанасов.

“Г-н Костадинов, лъжете. Не спирате да лъжете. Нито знам за какъв списък говорите, нито съм бил в Украйна. Това е поредната ви безогледна лъжа. Търсите си да ви заведа дело за клевета. Аз не знам кой, но не съм аз”, предупреди Атанасов.  https://dnes.dir.bg/

С-300 (по класификация на НАТО SA-10) е съветска зенитно-ракетна система (ЗРС) със среден радиус на действие. Приет е на въоръжение в СССР през 1978 година. Предназначен за отбраната на крупни промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление от удари на средствата за въздушно-космическо нападение на противника. Способен да унищожи балистична ракета и ракетни цели. Става първият многоканален зенитно-ракетен комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно.

Главен разработчик е Научно-производствено обединение „Алмаз“.

Последвалото модифициране на комплекса на С-300 продължава в Зенитно-ракетен комплекс С-400, приет на въоръжение през 2004 година.

Системата С300 има много модификации с различни ракети, радари, защити срещу нападение и електронна война, обсег на действие и възможност да се справят с балистични ракети на малко разстояние или цели, летящи на малка височина. Могат да се разграничат следните основни групи модификации:
С-300П (за ПВО на страната), С-300П (за войските) и С-300Ф (за флота).

https://bg.wikipedia.org/