Москва, 18 декември /БТА/
Русия прати днес два бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие, да патрулират небето на Беларус, съобщиха осведомителните агенции. Целта на мисията е да подчертае близките връзки между двете страни в отбранителната област в момент на напрежение със Запада, отбелязва Асошиейтед прес.
Два бомбардировача за далечни полети Ту-22М3 на Военнокосмическите сили на Русия изпълниха задачи за патрулиране във въздушното пространство на Беларус и се върнаха на летището, на което са базирани, на територията на Русия, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руското министерство на отбраната. По време на полета са били отработени въпроси за решаване на съвместни задачи с авиацията и противовъздушната отбрана на Беларус, се казва в съобщението. Продължителността на полета е била около 4 часа.
По-рано беларуското министерство на отбраната каза, че при патрулирането бомбардировачите Ту-22М3 са били съпровождани от смесена тактическа група многофункционални изтребители Су-30СМ на Русия и Беларус.
На запад и северозапад Беларус граничи с Полша и Литва, които са членки на ЕС. Отношенията на Беларус са обтегнати заради мигрантската криза по западните й граници, отбелязва Ройтерс.
Днешните патрулиращи полети на руски бомбардировачи са третите от един месец, отбелязва АП. Москва твърдо подкрепи Беларус в конфликта, избухнал миналия месец заради струпването на хиляди мигранти и бежанци, повечето от тях – от Близкия изток, от беларуската страна на границата й с Полша с надеждата да я пресекат и да стигнат до Западна Европа. ЕС обвини авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко, че насърчава нелегалното преминаване на полската граница като форма на “хибридна атака”, за да си отмъсти за наложените му от съюза санкции.