Русия обяви, че изтегля част от силите си от границата с Украйна

0
362

Русия обяви днес, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази в потенциална първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата седмици криза със Запада, съобщиха информационните агенции.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница.

Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в рамките на дни.

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава.

По-конкретно Конашенков отбеляза, че контингентите от Южния и Западния военни окръзи вече са започнали да се товарят за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни:

“След приключването на мероприятията по бойната подготовка войските, както винаги, ще извършват комбинирани маршове към пунктовете на постоянна дислокация. Подразделенията на Южния и Западния военен окръг, които изпълниха задачите си, още днес ще се отправят към гарнизоните си с железопътен и автомобилен транспорт”.

Конашенков допълни, че на 19 февруари на територията на Беларус са планирани учебни стрелби в рамките на съвместните руско-беларуски маневри “Съюзна решимост 2022”.  Подразделения на руската морска пехота заедно с беларуските въоръжени сили ще отработват отбранителни бойни действия при подкрепата на оперативно-тактическата и армейската авиация. Акредитираните в Беларус чуждестранни военни аташета и журналисти са поканени да наблюдават ученията.

Руските пазари реагираха положително на новината и рублата, която беше подложена на натиск поради опасения от нови западни санкции в случай на война с Украйна, поскъпна с 1,5 на сто малко след съобщението на министерството на отбраната.

В реакция Украйна обяви, че общите дипломатически усилия на Киев и западните съюзници са успели да отблъснат потенциална руска инвазия.

„Ние и нашите съюзници успяхме да сдържим всяка бъдеща руска ескалация“, заяви външният министър Дмитро Кулеба.

Но той предупреди, че Украйна ще повярва в деескалацията, „когато види реалното изтегляне на войските“.

Кремъл потвърди впоследствие изтеглянето, но подчерта, че Русия ще продължи да прехвърля военни в различни части на страната.

„Винаги сме казвали, че след ученията войниците ще се върнат в постоянните си бази. Тук няма нищо ново. Обичаен процес“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

https://bnr.bg/