Съюзът на архитектите на Русия обяви конкурс за най-добра концепция на Мавзолея без тялото на Владимир Ленин.

Решението за провеждане на състезанието е взето в края на август, но правилникът е одобрен и публикуван едва на 11 септември. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на фестивала “Zodchestvo” в Москва, който се провежда от 11-13 ноември, съобщава Радио Свобода, цитирано от Фактор.бг.

За участие в конкурса са поканени както архитекти и художници, така и обикновени граждани на Русия и ОНД. На всички е предоставена възможност да направят скици на проекта за бъдещата адаптация на Мавзолея.

По думите на организаторите присъствието на тялото на Ленин в монумента противоречи на съвременните представи за паметта и е нарушение на руската православна традиция. В същото време сградата на Мавзолея е под закрилата на ЮНЕСКО и осигурява хармонична връзка с Кремъл.

Съюза на архитектите в Русия считат, че Мавзолеят трябва да стане филиал на Държавния музей на архитектурата “Щусев”. Според тях в монументалната сграда може да бъде представена експозиция за историята на Мавзолея и различните етапи от неговото съществуване и проектите на всички версии на тази емблематична сграда.

Участниците в състезанието също са поканени да изготвят генерален план с маршрут, свързващ Мавзолея с Архитектурния музей на Воздвиженка.

В журито, което ще оценява проектите, влизат министърът на културата Олга Любимова, лидерът на “Справедлива Русия” Сергей Миронов и директорът на музея в Кремъл Елена Гагарина.

http://epicenter.bg