Войници от Русия, Таджикистан и Узбекистан използваха нови руски огнестрелни оръжия, огнехвъргачки и ракети земя-въздух във военни учения, които приключиха във вторник само на 20 км от границата между Таджикистан и Афганистан, съобщава “Ройтерс”.

Москва и нейните бивши съветски съюзници от Централна Азия проведоха два отделни комплекта военни учения близо до Афганистан, докато талибаните завладяват голяма част от северните провинции на страната.

Министърът на отбраната на Таджикистан Шерали Мирзо коментира, че ученията се провеждат с оглед на Афганистан. “Ситуацията в Афганистан е непредсказуема”, каза той.
Шухрат Халмухамедов, началник на генералния щаб на въоръжените сили на Узбекистан, заяви, че “тази ситуация изисква от нас да бъдем бдителни и да поддържаме бойна готовност”.

В ученията участват 2500 военнослужещи, стотици бронирани превозни средства и 25 самолета. Участващите руски сили са от военната база, разположена в Таджикистан, най-голямото съоръжение на Москва зад граница.

Командирът на Централния военен окръг на Русия Александър Лапин заяви, че демонстрираното оръжие ще остане в базата в Таджикистан.

Талибаните затегнаха контрола си над завладяната територия в Северен Афганистан във вторник, жителите се крият в домовете си, а проправителствен командир се зарече да се бори до смърт, за да защити Мазари-и-Шариф, най-големия град на север.

https://news.bg/