ЛОНДОН, 30 януари. /ТАСС/. Ирландският министър на външните работи и отбраната Саймън Коуни приветства решението на Москва да премести ученията на руския флот в североизточната част на Атлантическия океан извън изключителната икономическа зона на Ирландия. Той написа за това в събота вечерта на страницата си в Twitter .

“Тази седмица писах на моя колега министъра на отбраната на Русия [Сергей Шойгу] с молба за преразглеждане на провеждането на военноморски учения край ирландските брегове. Тази вечер получих писмо, потвърждаващо, че руските учения ще бъдат преместени извън изключителната икономическа зона на Ирландия. Приветствам това отговор”, написа Коуни.

В интервю за телевизионния канал RTE той уточни, че Дъблин не разполага с информация за района, в който са прехвърлени руските учения.

„Със сигурност има много по-сериозен въпрос относно Украйна, добави министърът. „Както всички европейски държави, ние участваме в търсенето на начин за разрешаване на противоречията чрез дипломатически средства и чрез политически диалог, а не чрез война“.

Според Коуни конфликтът в Украйна би нанесъл сериозни щети на отношенията между ЕС и Русия, което Дъблин „не би искал при никакви обстоятелства“.

Спор на доктрината

По-рано ирландски рибари и членове на правителството на републиката направиха редица изявления, че се страхуват от потенциални щети на морския живот във връзка с провеждането на ученията на руския флот, които трябваше да се проведат в международни води и на значително разстояние от брега на страната, но в рамките на изключителната икономическа зона на Ирландия. В понеделник руският посланик в Дъблин Юрий Филатов каза пред ТАСС, че ирландските власти нямат причина да се притесняват от ученията на ВМС на Русия, за които “ирландската страна беше надлежно уведомена”, както и всички необходими правила по отношение на авиационната и морската сигурност. се наблюдават. Филатов обърна внимание на факта, че подобни учения се провеждат редовно в Атлантика и се провеждат не само от Русия, но и от други страни, и нарече цялата история „крайно раздута“.

За учението на Русия

Миналата седмица Министерството на отбраната на Русия обяви , че през януари-февруари ще се проведат поредица от военноморски учения във всички райони на отговорност на флотите под общото ръководство на главнокомандващия на ВМС адмирал Николай Евменов. От ведомството подчертаха, че основният фокус на ученията е да се отработят действията на силите на ВМС и ВКС за защита на руските национални интереси в океаните, както и за противодействие на военни заплахи за Руската федерация от море и океан. посоки.

Ученията ще обхванат водите на моретата, прилежащи към руска територия, както и оперативно важни райони на Световния океан. Отделни учения ще се проведат във водите на Средиземно, Северно, Охотско море, в североизточната част на Атлантическия океан и в Тихия океан. Предвижда се в мероприятията да участват над 140 военни и спомагателни кораби, над 60 самолета, 1000 единици военна техника и около 10 000 военнослужещи.