МОСКВА, 25 февруари. /ТАСС/. Русия забранява пристигането и транзита на всички самолети, свързани с Обединеното кралство или регистрирани в него, следва от съобщението на Федералната агенция за въздушен транспорт.

„На 25 февруари 2022 г., от 11:00 ч. московско време, беше въведено ограничение за използването на въздушното пространство на Руската федерация за полети на въздухоплавателни средства, притежавани, наети или управлявани от лице, свързано с Обединеното кралство или регистрирано в Обединеното кралство, до точки на територията на Руската федерация, включително транзитни полети през въздушното пространство на Руската федерация.

Федералната агенция за въздушен транспорт припомни, че тази мярка е предприета в съответствие с разпоредбите на Междуправителственото споразумение за въздушни съобщения между Руската федерация и Великобритания „като отговор на недружелюбни решения на британските авиационни власти“. Ден преди това Росавиация изпрати предложение до Обединеното кралство за провеждане на консултации относно спазването на въпроса за правилата за полети между двете държави. „Тази сутрин беше получен отрицателен отговор от колеги от Обединеното кралство. Това е основата руската страна да предприеме огледални мерки в съответствие с разпоредбите на Междуправителственото споразумение за въздушни съобщения между Русия и Обединеното кралство, за да се съобрази с принцип на паритет и равни права за авиокомпаниите“, отбеляза Федералната агенция за въздушен транспорт.

Източник на ТАСС в диспечерските служби уточни, че ако британските самолети вече са излетели за Русия или в момента са в транзит, те могат да продължат полета си, това е практиката на международния въздушен трафик. Забраната важи само за онези самолети и полети, които все още не са излетяли.

Рано тази сутрин Федералната агенция за въздушен транспорт съобщи, че е изпратила известие до авиационните власти на Обединеното кралство за необходимостта от спазване на споразумението за въздушния трафик. Забраната за полети на Аерофлот, въведена от Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство предния ден, нарушава споразумение, което предвижда безопасно и ефективно използване на въздушните маршрути между двете страни и консултации в случай на затруднения.

Авиокомпанията Аерофлот отмени полет от Москва до Лондон на 25 февруари, като официално отмяна на полети за по-дълбоки дати все още не е обявена.