Ружа Игнатова – издирвана от ФБР, измамила Ел Чапо, но поръчана от люлински крадец

0
1085

Един от десетте най-издирвани престъпници от ФБР в света e българката Ружа Игнатова. Тя е успяла да измами дори смятания най-голям бос в наркотрафика Хуакин Гусман – Ел Чапо, един от най-богатите хора в Дубай – шейх Сауд и още хиляди инвеститори в пирамидата си OneCoin, но се оказва поръчана, убита и разчленена от люлински крадец. Това сочат данни по дело за убийството на бившия шеф на „Криминална полиция“ във Второ РУ Любомир Иванов.

От касата в дома му са иззети документи, които придобиват статут на веществени доказателствени средства. Сред тях са няколко справки, в една от които се твърди именно, че криптокралицата Игнатова е била убита през 2018 г. по поръчка на Таки. Това се е случило на яхта, а след смъртта й

тя е била нарязана и изхвърлена зад борда.

Делото, към което са приложени справките, съществува – 8467/2022 по описа на Софийска градска прокуратура с наблюдаващ прокурор Илиян Банков. В ГДНП същите справки се намират в полицейско дело (досъдебно производство) 0068/25.03.2022).

В публикацията на BIRD се посочва, че баджанакът на Аманатидис – Георги Георгиев Василев, е разказал в нетрезво състояние, че Таки е поръчал убийството на криптокралицата Ружа Игнатова,

за да заличи следите от участието си в схемата OneCoin

Василев споделя, че основният „килър“ на Таки в момента лежи в холандски затвор. По всяка вероятност става дума за Христо Христов, по прякор Кьоравия.

Твърди се още, че шефът на отдел „Убийства“ в ГДНП Михаил Наумов е опънал чадър над него и групата му.

Информатор с инициали ИИ е докладвал, че Наумов е пътувал до Хавана за новогодишните празници 2019 – 20 г. със свой колега и двамата са били придружавани от съпругите си. Полицаите били отседнали в петзвезден хотел в курорта Варадеро, на около 100 км от Хавана. На място те наели риболовна яхта за няколко дни, излизали за риба и празнували Нова година в компанията на още трима българи и италиански гражданин. Отлетели към България на 06.01.2020 г., като се запасили с голямо количество кубински пури за търговия в страната.

Чрез Петлешков Михаил Наумов предавал на Таки информация от СРС и разпъвал чадър над разследванията за убийства, свързани с криминалния бос. Лицата, с които полицейските шефове ходили на риба по време на екскурзията, също работели за Таки.

Кой обаче е Таки?

Пълното име на Таки е Христофорос Никос Аманатидис. Роден е в София на 21 октомври 1975 година. Таки има една сестра – Афродита Боримирова, родена през 1972 година. През 1993 г. става съпруга на футболиста Даниел Боримиров и получава неговата фамилия. Двамата се запознават в ресторанта на баща й Никос Аманатидис в София. От брака си двамата имат две деца – Алекс и Джулия.

Семейството на Таки живее в столичния квартал „Люлин“. Там Таки започва кариерата си на автокрадец, взимащ пример от своя учител – Йордан Цонков – Джиджи. Според оперативна информация Джиджи е бил лидер на група, осъществила едни от най-големите и неразкрити обири в България.

Покрай кражбите на коли Христофорос Аманатидис – Таки се сближава с Георги Илиев и така получава ръководни позиции в групировката ВИС. Като един от най-доверените хора на Георги Илиев започва да контролира парите от кражбите на автомобили в цялата страна. След убийството на Георги Илиев на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг, медиите разпространяват името Христофорос Аманатидис – Таки

като един от наследниците на ВИС

Преди това той е задържан от МВР само един веднъж за срок от 24 часа.

Освен с кражби на коли, след изчезването на Методи Методиев – Мето Илиенски, Таки заедно с Красимир Каменов – Къро, чрез подставени лица поема най-големите паркинги в София чрез фирмите „Ауто Мобайл“ АД и „Паркинги и гаражи“ ЕАД. Чрез други свои фирми установява контрол върху Стоков базар „Илиянци“. Официално Христофорос Аманатидис – Таки е собственик на няколко фирми с различни дейности с капитали до 5,000 лева. Единствената му фирма със 100% участие е „Еврофинанс Фактор“ ЕООД, която е с основен предмет на дейност „питейни заведения“.

—————————————————————————————————————————————————————-
Най-пазеният престъпник

Дълго време в медийното пространство бе подхранвана информацията, че Христофорос Аманатидис – Таки е една от най-пазените престъпни фигури. Според жълти издания, освен кортежа от 5 бронирани джипа, сигурността на Таки включвала и покриването му с бронирано одеяло и носенето на армейска каска. Близки до обкръжението на Таки обаче заявяват, че никога не са били използвани такива методи на охрана. Източници от МВР също заявяват, че въпреки многобройната си охрана, Христофорос Аманатидис не е бил завиван с бронирани одеяла и се е придвижвал с един-два автомобила.

Личният шофьор на Таки е Любомир Симеонов – Гребеца. Той влиза в обсега на медиите през 2004 година, когато на паркинг в кв. „Павлово“ в София започва стрелба по него и брат му Славчо Симеонов, който почива по-късно в болницата. Любо е спряган за лидер на група за побой върху некоректни наркоразпространители, подчинена на Христофорос Аманатидис – Таки. Любомир Симеонов обаче не фигурира сред обвинените и осъдените като участници в групата, известна като „Бандата с чуковете“.

Според личната карта на Таки, той живее в кооперация на бул. „Пушкин“ №84А в София. В сградата живеят само хора от групировката ВИС и тя се пази от бодигардове и охранителни камери.

През 2009 г. Христофорос Аманатидис – Таки започва да среща проблеми с водещите политически партии и решава да напусне страната. Няколко дни по-късно е издадена заповед за ареста му и е обвинен в ръководене на група за разпространение на наркотици в цялата страна, известна като „Фирмата“. След изчезването му бяха спрягани различни версии за местонахождението му, сред които Гърция, Испания и ЮАР.

——————————————————————————————————————————————————————-

Задържан в Дубай, но освободен

На 8 май 2012 година Таки бе обявен за международно издирване в системата на Интерпол и два дена по-късно е задържан в Дубай. Според български полицаи, службите са имали оперативна информация къде се намира той, тъй като са засечени разговори с негови приближени в София. Заедно с Таки, местожителството си е сменила и манекенката Боряна Шехтова, която от дълги години негова половинка в живота. Христофорос Аманатидис – Таки сам се е явил със свой адвокат в полицията в Дубай веднага след като е разбрал, че е обявен за международно издирване.
Христофорос Аманатидис – Таки бе освободен от ареста в Дубай, тъй като не съществува спогодба между България и Дубай за предаване на лица с влезли в сила присъди.
Един от най-близките приятели на Христофорос Аманатидис – Таки е телевизионният водещ, продуцент и политик Слави Трифонов. Месеци преди изборите за 41-вото Народно събрание, „Шоуто на Слави“ по bTV, често бе използвано от премиера Бойко Борисов и ПП ГЕРБ за предизборна кампания. Освен честите гостувания на Бойко Борисов, в две от излъчванията той беше водещ на предаването. Името на Таки се свърза с това на Трифонов и след скандала с „Капитан Аднреево“, където се оказа, че държавата губи милиони в полза на лабораторията, която контролира вноса на стоки за ЕС. Считаше се, че именно Таки седи зад лабораторията. Трифонов отрече да има каквито и да е било отношения с Аманатидис и лабораторията.

bg-voice.com