Ружа Игнатова е жива, българи, включително и такива от правителството й помагали. Страната ни е изправена пред сериозни санкции от ЕС, а разчленени сътрудници на OneCoin са били открити в куфари в Мексико. Това разказва в специално интервю за „168 часа“ адвокат Джонатан Леви, който представлява жертвите на OneCoin и Ружа Игнатова, които са изгубили милиарди.

Джонатан Леви е квалифициран американски адвокат. Практикува също и във Великобритания. Той е юрист с огромен опит в делата с криптоафери. Концентрира се върху съдебни спорове, свързани с финанси, ценни книжа, федерално и фирмено право, капиталови пазари, конституционни искове.

Представлява измамени хора, подаващи сигнали за нередности в световен мащаб. Такива са част от измамените инвеститори в създадената от Ружа Игнатова компания OneCoin. В момента те са негови клиенти.

“Всеки ден 100 милиарда долара се движат в нерегламентирани трансакции с криптовалута, като голяма част от тази дейност е свързана с организираната престъпност – обяснява работата си защитникът. – Тя представлява най-големият трансфер на богатство към и между криминалния контингент след Втората световна война. Милиарди долари са източени от жертви на престъпни схеми. Нашата цел е създаването на фонд за сигурност, който да компенсира излъганите.”

За първи път пред българска медия адв. Леви разкрива заплашвани ли са жертвите на OneCoin, кой може да знае къде е Ружа днес и възможно ли е тя да е

под закрилата на държавен спонсор на тероризма от Близкия изток.

„Нито една жертва на OneCoin досега не е получила нито едно евро като компенсация от абсолютно никъде. Престъпниците, които измислиха и разработиха тази схема, продължават да контролират и да се наслаждават на парите, колите и домовете си, закупени със средствата на измамените хора. Правителството на САЩ конфискува някои активи от OneCoin престъпниците, живеещи в Америка, но лично аз смятам, че това е сравнително малка сума с милиардите, които семейство Игнатови е откраднало“, разказва Леви.

Той обяснява, че търсят начини за връщане на всичко, което е било откраднато от Ружа Игнатова.

За съжаление обаче, до момента и цент не е възстановен от OneCoin

„Сумата може да стигне дори до 10 милиарда долара, тъй като Ружа все още притежава милиарди пари и биткойни. Много от нейните топприближени ръководители на схемата с криптовалутата все още тънат в лукс и живеят необезпокоявано, включително майка й, адвокатите й и промоутърите.

OneCoin е жестока мафия поради връзката си с други престъпни организации. Братът на Ружа – Константин Игнатов, който сега помага на властите, твърди, че два пъти е бил заплашван със смърт и иска да бъде включен в програмата на САЩ за защита на свидетели. Организаторите на OneCoin в Мексико – Оскар Брито Ибара и Игнасио Ибара, бяха убити през юли 2020 г. Мексикански медии съобщиха, че промоутърите първо са били отвлечени, а

след това телата им са намерени в куфари

Клиентите ми също получаваха заплахи. От тази гледна точка аз нямам намерение да посещавам България или Дубай. Южният окръг на Ню Йорк предостави услуги на жертвите на Бърнард Мадоф, Гислейн Максуел и Джефри Епстийн, но жертвите на най-големия скандал с криптовалута в света се игнорират. Няма дори опит те да бъдат идентифицирани или да се обезопасят активите им, както се изисква от закона. OneCoin е свързан с руската мафия, с бизнес интереси и е заплаха за националната ви сигурност, като управлява мрежа за пране на пари“, дава подробности Леви.

Той обяснява и интересни факти за хората, които прикриват Ружа Игнатова през годините. Сред тях има и много българи, включително на много високо ниво в държавата.

„Още през 2015 г. правителствата на Обединените арабски емирства и Кувейт посочиха, че тя може да е участвала във финансирането на тероризма като престъпление. Не знаем обаче коя е терористичната група. Документът ми беше предоставен след мое искане. Той е съставен от кувейтското министерство на вътрешните работи и в частност помощник-подсекретар по въпросите на криминалната сигурност генерал-майор Абдул Хамид Абдул Рахим ал Авади. След това е изпратен на началника на полицията в Дубай със специален куриер.

Пак повтарям, че това се случва още преди седем години. Информацията всъщност предупреждава, че OneCoin на Ружа Игнатова е параван за финансиране на тероризма. Документът тогава е определен като изключително важен за сигурността на страната и че информацията в него е дадена от поверителен източник.

От написаното стават ясни няколко неща – Игнатова е имала сметки в банката Mashreq на ОАЕ, която използва за изпращане на големи суми в ОАЕ, извършила е няколко банкови превода към Афганистан, Пакистан и Йемен, които включват терористични организации, опитала е да прехвърли незаконната дейност в Кувейт и да отвори компании и сметки, които й позволяват да превежда средства и да ги прехвърля обратно към други дестинации. В писмото кувейтските служби обясняват още, че според тях тези незаконни операции се провеждат от държава със силни и активни разузнавателни дейности в подкрепа на терористичните групи.

Адвокат Леви обяснява и за връзките й с Дубай, както и за дадените й от шейх Ал Касими 230 000 биткойна.

„Хората казват, че тя има приятели на много високи позиции. Истина е, че неин бизнес партньор в Дубай е шейх ал Касими, член на кралското семейство на Рас ал Хайма. Той й предостави 230 000 биткойна в замяна на активи в Дубай. Предостави й и нейните дипломатически акредитивни писма. Касими може да знае къде е тя. Лично аз не съм запознат с това дали някога той е бил разпитван от органите на реда относно местонахождението й. Дубай разполагаше с цялата информация, необходима за арестуването на Ружа Игнатова още през 2015 г. Въпреки това тя не беше задържана, а случаят тихомълком приключи през юни 2020 г. със странната препоръка, че престъпниците имат право на средствата, които са откраднали от жертвите, тъй като не е извършено престъпление. Забележете и нещо друго – точно в същия период срещу създателката на OneCoin се води разследване за пране на пари, което е извършвала чрез различни банки в ОАЕ. Една от тях сама стига до извода, че трансакциите на компаниите й в размер на милиони долари са много съмнителни“, казва юристът.

Връзките на Ружа с Карл Себастиан Груийнууд

„Знам, че Карл Себастиан Грийнууд с помощта на своите адвокати в САЩ и Дубай успя да премести активи за милиони долари, докато е в килията си. Помогнаха му хора от Дубай, Дания и София. Той използва корумпираната дубайска съдебна система, за да премести част от средствата от блокирана сметка. Не би могъл да направи подобно нещо без помощта на адвокати и перачи на пари“.

Санкции за България

„Въпреки че нямам представа какво стана с Ружа, вярвам, че 100% тя ще бъде хваната. Американското Федерално бюро за разследване я постави в списъка на десетте най-издирвани престъпници. Има и награда от $ 100 000 за достоверна информация, която би помогнала за откриването и задържането й.

Тази служба не прави подобно нещо, освен ако не смята, че може да залови беглеца от правосъдието. ФБР не преследва призраци, а само живи престъпници. Също да кажа – ако някой има информация за мошениците от OneCoin, както и за техните помагачи, включително техните покровители в българското правителство, може да се свърже съвсем спокойно с мен. Ще бъдат представени като анонимни податели на сигналите си. Те отговарят и на условията за награда – до 30% от това, което може да бъде възстановено от правителството на САЩ. Тъй като има включени милиарди, тази сума може да се равнява на една от най-големите награди в историята.

Отделно ще предложа награда от 10%, или до 1 милиард долара на всеки, който помогне на нашата адвокатска кантора да възстанови активи на жертвите, които ние представляваме. Подали сме и петиция до българското правителство. Планираме да я актуализираме съвсем скоро с допълнителни обвинения, тъй като престъпното предприятие OneCoin продължава да работи. То никога не е прекъсвало дейността си, просто сменя името. Ако българското правителство отново не действат ще поискам от Европейската комисия да санкционира страната ви за нарушаване на законите на ЕС за правата на жертвите на престъпления и прането на пари“, завършва Леви.

https://bg-voice.com