• От презентацията на държавната корпорация обаче следва, че поставянето на комплекса на бойно дежурство е планирано за 2024 г.

МОСКВА, 1 септември. /ТАСС/. Стратегическият ракетен комплекс “Сармат” е поставен на бойно дежурство, съобщи изпълнителният директор на “Роскосмос” Юрий Борисов по време на открит урок в рамките на образователен маратон, организиран от Руското общество “Знание”.

„Стратегическият комплекс „Сармат“ е поставен на бойно дежурство“, каза Борисов.

От демонстрираната по време на събитието презентация на Роскосмос обаче следва, че поставянето на комплекса на бойно дежурство е планирано за 2024 г.

На 23 февруари руският президент Владимир Путин обяви плановете си да постави на бойно дежурство “Сармат” с нова тежка ракета още тази година.

„Сармат“ е разработен в Държавния ракетен център на името на В. П. Макеев, производител е завод „Красмаш“ (и двете предприятия са част от Роскосмос). Първото изстрелване беше извършено от космодрума Плесецк в Архангелска област на 20 април. Той беше успешен, проектните характеристики бяха потвърдени на всички етапи от полета на ракетата.

Русия започна серийно производство на стратегическата ракета “Сармат”

Русия започна серийно производство на междуконтиненталната балистична ракета “Сармат”.

Това заяви в интервю за “Российская газета” генералният директор на Държавния ракетен център “Макеев” Владимир Дегтяр.

“Ракетният комплекс вече е пуснат в серийно производство и е снабден с необходимите материали и производствено оборудване”, каза Дегтяр.

Според него този тип въоръжение през следващите 40-50 години “ще укрепи бойния потенциал” на руската армия, както и ще защити страната от външни заплахи. Той също така нарече ракетата “основен фактор за ядрено възпиране и гаранция за запазване на мира”.

РС-28 “Сармат” е руска стратегическа ракетна система от пето поколение, базирана на силоз, с тежка многостепенна междуконтинентална балистична ракета (МБР) с течно гориво. Тя трябва да замени системата “Воевода”, която е на въоръжение в руските въоръжени сили от 1988 г. насам.

Ракетата беше успешно изпитана в полет през ноември.

https://fakti.bg/

Досие

РС-28 „Сармат“ е руска перспективна наземна силозна ракетна система с тежка течно-горивна междуконтинентална балистична ракета. Той е разработен от 2000 г. насам от специалисти на Държавния ракетен център В. П. Макеев (Миас, Челябинска област) като заместител на комплекса Р-36М2 „Воевода“.

Далекобойността на „Сармат“ е 18 хиляди километра, изходното тегло е 208,1 тона, масата на полезния товар (бойната глава) е малко по-малко от десет тона.

Масата на горивото е 178 тона, дължината на ракетата е 35,5 метра, а диаметърът е три метра. Типът бойна глава е отделима бойна глава с блокове с индивидуално насочване, които могат да носят конвенционални или ядрени заряди.

Според терминологията на НАТО ракетата се нарича “Сатана-2”.

„Сармат“ (РС-28) ще замени най-тежката в света стратегическа ракета „Воевода“. Работата по разработване на проекта започна през 2011 г.

Концепцията на комплекса „Сармат“ е доставянето на бойни глави по траектории, които затрудняват унищожаването им дори от перспективни системи за противоракетна отбрана.

https://epicenter.bg/