Росен Желязков беше избран за председател на 49-ото НС

0
300

Парламентът избра Росен Желязков от ГЕРБ-СДС за председател на 49-ото Народно събрание. Това стана със 136 гласа “За”, нула “Против” и 94 – “Въздържал се”.

За Желязков гласуваха групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Всички останали се въздържаха. ИТН не участваха в гласуването.

Вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за обща законодателна програма на парламента, както и да подкрепят кандидатурата за Желязков за председател. Ако законодателният орган работи повече от три месеца, те са се договорили изборът на председател на НС и на правната комисия да е на ротационен принцип между двете най-големи политически сили.

Втората номинация за председател беше на „Възраждане“ – Петър Петров, но тя беше отхвърлена.

Предстои и избор на заместник-председатели на институцията.

Решението не мина без разгорещени дебати. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви за противоконституционна практиката председателят на НС да се избира на ротационен принцип, за което се договориха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

“Намерихте начин да заобиколите Конституцията. Ние от БСП няма да подкрепим предложението Росен Желязков да бъде председател на НС”, заяви тя.

“Честито на Никола Минчев, ще бъде председател през лятната ваканция”, добави Нинова като визира трите месеца, през които ще има смяна на поста на първия в държавата.

“В момента се опитваме да направим нещо изключително трудно. Опитваме се да изберем председател и да свършим някаква полезна работа със законодателната програма, която подготвихме. Тези закони, ако бъдат приети, дори без правителство, ще помогнат на България да се придвижи напред. Това е най-важно за нас. Ние имаме решението на Националните ръководства, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат, нито кабинет с участието на ГЕРБ”, коментира Асен Василев от ПП-ДБ.

Кой е Росен Желязков?

Росен Желязков е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

През 1994 г. започва работа като юрисконсулт в район „Средец“ на Столична община, където последователно е старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право. Между 1998 и 1999 г. е заместник-кмет по „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична общинa. В периода 2003 – 2009 г. е секретар на Столична община.

От 2011 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Между 2009 и 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет.

От 2014 до 2016 г. съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство, припомня БНТ. Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност. Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017 г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

Избран от Народното събрание за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 20 септември 2018 г. с мандат до април 2021 г.

Бил е народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Номиниран от ГЕРБ-СДС за председател на 48-ото Народно събрание.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София.