На бял свят се появиха първите две бебета Инвитро по програмата на Община Добрич, а две семейства сбъднаха своята мечта и се радват на рожбите си. Тяхното участие в общинската програма за двойки с репродуктивни проблеми се увенча с успех.

Общо 6 двойки кандидатстваха за финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция за 2020 година, като 4 от тях са одобрени. Изплатена е помощта на две от одобрените двойки, а финансирането на останалите две предстои да се извърши през 2021 година, след приключване на процедурите.

Община Добрич постави началото на финансовото подпомагане за извършване на ин витро процедури през 2018 година. Програмата дава възможност на семействата и двойките, които не отговарят на критериите за държавно финансиране или са решили да се самофинансират, да се възползват от финансовата подкрепа, която осигурява Община град Добрич. От създаването на програмата до момента са подпомогнати 10 двойки.

Община Добрич облекчи кандидатстването по програмата, увеличи финансираните дейности, като по този начин се разшири кръга и на гражданите, които могат да кандидатстват. Удължи се и срока за приемане на заявления за кандидатстване.

На помощ могат да разчитат семейства, които са с непрекъснати здравноосигурителни права и нямат задължения към общината. Сред изискванията са кандидатите да са пълнолетни, да са завършили средно образование и поне единият от двойката да е с постоянен или настоящ адрес в Добрич през последните три години. Заседанията на комисията, която разглежда документите на кандидатите, са закрити и служителите са обвързани със задължение за конфиденциалност на информацията, според правилника за финансово подпомагане.НДТ