На 111 години и 224 дни Джон Алфред Тинисууд от Англия официално е обявен за най-възрастния мъж в света. 

Световните рекорди на Гинес обявиха новината в петък, два дни след като съобщиха за смъртта на бившия носител на титлата Хуан Висенте Перес. Той почина на 114-годишна възраст, месец преди да навърши 115 години.

“Или живееш дълго, или живееш кратко и не можеш да направиш много по въпроса”, заяви Тинисууд в интервю за Гинес, в което му бе връчен сертификатът.

Тинисууд, който не пуши, рядко пие и всеки петък яде риба с пържени картофи, заяви, че тайната на дълголетието е “просто късмет”.

Той съветва за умереност в живота: “Ако пиеш твърде много или ядеш твърде много, или ходиш твърде много, ако правиш твърде много от всичко, накрая ще пострадаш.” 

Роден в северозападния английски град Ливърпул на 26 август 1912 г., Тинисууд е преживял две световни войни, както и пандемиите от испански грип и COVID-19, а според Гинес е и най-възрастният оцелял мъж ветеран от Втората световна война в света.

Той е роден в същата година, когато потъва “Титаник”.

През целия си живот е фен на “Ливърпул”.

Понастоящем той живее в старчески дом в английския крайморски град Саутпорт.

Управителят на дома за възрастни хора Кейти Хауърд заяви пред Би Би Си, че за нея е чест да се грижи за Тинисууд, “невероятна личност с толкова много истории за разказване”, която “обича да чете вестници и да слуша радио”.

Най-възрастната жена в света е 117-годишната Мария Браяс Морера, която живее в Испания.

* Вижте и това видео от архива ни: 7-те страни с най-голяма продължителност на живота

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase