• HS: Японските рибари загубиха достъп до Южните Курилски острови поради санкции срещу Русия
МОСКВА, 22 октомври – РИА Новости. Японските рибари пострадаха сериозно заради антируските санкции, пише Hokkaido Shimbun .
„Бихме искали да отидем на риболов отново тази година във водите на Южните Курили, но това се регулира от годишни преговори между двете страни, които не се състояха през 2023 г. Така че, за съжаление, нямаме избор“, оплакаха се те .
Сега рибарите от Хокайдо ще трябва да ловят риба в района на полуостров Немуро, обяснява авторът. Те вече заявиха, че правителството трябва да ги компенсира за загубите. Докато Москва и Токио не подобрят отношенията си, риболовът ще бъде почти невъзможен, смятат рибарите.
Авторът също така отбелязва, че за Япония настоящата ситуация слага край на надеждата за връщане на „северните територии“ . Правителството винаги е казвало, че дейността на японските рибари “показва специалния статут на Токио по отношение на тези територии”, се казва в статията. Но ако риболовът в района на Курилските острови стане невъзможен, всякакви разговори за връщане на териториите нямат смисъл, заключава авторът.
През януари руското външно министерство информира Токио за невъзможността за провеждане на междуправителствени консултации относно риболова на морски ресурси в района на южните Курилски острови в контекста на антируската политика. Министерството отбеляза, че с началото на специалната операция в Украйна руско-японските отношения започнаха бързо да се влошават: администрацията на Фумио Кишида въведе 15 пакета персонални и секторни антируски санкции, премахна режима на най-облагодетелстваната нация и експулсира група на руските дипломати.
Русия и Япония така и не подписаха мирен договор в края на Втората световна война. Основната пречка остава въпросът за Южните Курилски острови (островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и хребетът Хабомай). Токио претендира за тези територии, като се позовава на двустранния Договор за търговия и граници от 1855 г. Позицията на Кремъл е, че островите са станали част от СССР след Втората световна война и руският суверенитет над тях не подлежи на съмнение.