• Според председателя на района Иван Паслар сливането ще попречи на нашите сънародници да продължат да провеждат националните си фестивали, да запазят българския език и култура в местния университет

Имаме нужда от подкрепата на България заради планираната в Молдова административна реформа, каза за БТА Иван Паслар, председател на район Тараклия. Той участва в петия Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света, който се провежда край Варна.

Предвижда се административната реформа да окрупни регионите в Молдова, а Тараклийският район да мине в Кахулския регион, обясни Паслар. Той припомни, че населението на район Тараклия е около 45 хиляди души, от които 70 процента са българи.

Според Паслар сливането ще попречи на нашите сънародници да продължат да провеждат националните си фестивали, да запазят българския език и култура в местния университет, най-вероятно ще доведе и до ограничаване на инвестициите в района. Той допълни, че българите в Тараклия ще имат трудности и от чисто административен характер, което също би било за тях сериозен проблем.

Надяваме се на подкрепа от българското Народно събрание, посочи Паслар и призова Министерството на външните работи да бъде по-активно. Той уточни, че е информирал и президентството за проблема, от където също е потърсил съдействие.

Сънародниците ни в Молдова и Украйна имат нужда от подкрепа, за да повишат капацитета си за работа с предприсъединителните европейски фондове, допълни Нина Стоименова, член на Асоциация на българите по света, която е и бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя посочи, че се работи по реализацията на инициатива за подписване на тристранно споразумение за сътрудничество между Асоциацията, Стопанската академия в Свищов и район Тараклия.

Идеята е след това да се кандидатства с проекти по програмата за транснационално сътрудничество „Дунавски регион“, като е възможно да бъдат привлечени и партньори от Румъния. https://lupa.bg/