• Прозападната президентка Мая Санду вече заяви, че протестът със сигурност ще прерасне в безредици, според нея “Русия стои зад всичко”

Тежки сблъсъци между протестиращи и полицаи в Кишинев, след като поддръжници на опозиционната партия Шор в Молдова излязоха в неделя на нов митинг срещу политиката на Мая Санду, нарастващите цени и “въвличането на страната във война”, предаде Франс Прес.

Колоната от демонстранти тръгна от централния столичен булевард “Стефан Велики”, водена от депутати от парламентарната фракция на Шор и граждански активисти. Според соросоидните медии, всичко това е организирано от Русия, за да се неутрализират “западните ценности и демокрацията”.

БЛИЦ припомня, че десетки хиляди се стекоха на протест в Прага срещу чешкото правителство и подкрепата му за Украйна.

Хората носят транспаранти и плакати с надписи “Срам”, “Не е нашата война!”, “Спрете ръста на цените”, “Искаме достоен живот”,  “Не ни заплашвайте с прокуратурата!”,  “Оставка на Мая Санду”, както може да се види от снимки и видеа, които се споделят в социалните мрежи.

Прозападната президентка Мая Санду вече заяви, че протестът със сигурност ще прерасне в безредици и изрази увереност, че Русия стои зад организирането на протестите. Междувременно протестиращите скандират “Русия!”, а полицията насилствено отнема мегафони, започнаха и сблъсъци.

Възрастен мъж, който бе излязъл да демонстрира гражданската си позиция, беше съборен на земята от силите за сигурност и загуби съзнание. Още един протестиращ в Кишинев беше повален от униформените, информират опозиционните медии в Молдова.

В центъра на Кишинев продължават се стичат протестиращи от цялата страна, въпреки, че полицията се опитва да им попречи. Така например, протестиращи от град Белци тръгнаха пеша към столицата, след като автобусите им бяха спрени от полицията.

 

 

 

https://blitz.bg/