БЕЗПОМОЩЕН СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ, ЕВРОГЕНОЦИД ЛИ УПРАЖНЯВАТ ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ В БЪЛГАРИЯ?

0
624
  • Поредното сравнение, което доказва, че храните в най-бедната страна на ЕС са много скъпи, направи Йосиф Ружин
  • Ограбват мизерстващия български народ, да наречем ли еврогеноцид острана на големите търговски вериги спрямо българите?

Свинското месо в Полша – под 5.50 лева, в България – над 10 лева за килограм. Поредното сравнение, което доказва, че храните в най-бедната страна на ЕС са много скъпи, направи Йосиф Ружин пред marica.bg.

За доказателство той прилага снимка на хипермаркет Лидл в Полша, който рекламира свински врат за 12.99 злоти. Една злота е 0.42 лева, според курса на БНБ. Така месото излиза 5.46 лева, показва простата сметка.

„По същото време, когато направих снимката, свински врат в България струва над 10лв/кг в същия магазин. Пиша ви това по повод вчерашната ви статия за съпоставяне на цените на кашкавала“, коментира Йосиф Ружин. Въпросната дописка описваше цената на кашкавал в Германия и същата марка в България, при това в същата верига магазини. В първия случай килото е 6.65 евро /13.03 лева/, а у нас – 21.99 лева.

Специално за свинско месо България се явява вносител. Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. По думите на Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство, свинското месо за период между 6 и 9 месеца миналата година е поскъпнало с близо 40%.

„Въпреки това, то остана един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през 2022 г. доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското.

„Има още хиляди примери, като цена на дрехи и обувки, които са поне на половин цена спрямо цените в България. Например официален костюм с вратовръзка, сако и обувки в Полша струва 800 злоти /336 лева/ и то в мола“, разказва г-н Ружин.

Да си припомним големите животновъдни комплекси в Толбухински окръг /днес Добричка област/, да си припомним развитото животновъдство в личнитестопанства, да си припомним т. нар. самозадоволяване в някогашните заводи, вече руини, или търговски обекти и складове… Да си припомним, че комбинат “Родопа” бе най-големият на Балканите, така беше с млекокомбината и птицекомбината в Тобухински окръг. Не става въпрос за носталгия, а кой носи пряка отговорност за унищожаване, за ликвидиране на животновъдството в Добричка област. И рано или късно ще получи ли гнева на българина и съответното наказание. 34 години се говори за лустрация на кадрите на комунизма, по-скоро на т. нар. развит социализъм. Може би е време да се заговори и за лустрация на кадрите, унищожили  животновъдството, промишлеността и всичко, върху което след 10 ноември 1989 г. би трябвало да се надгражда за един по-добър живот и за едно стабилно многопартийно развитие на България.