Собственици и работещи в ресторантьорския бранш в Добрич излязоха на протест против новите ограничителни мерки в епидемията. Скандирайки “Работа!”, шествието премина през центъра на града и спря пред областната управа и общината с плакати “Covid-19 не избира ресторантите пред градския транспорт”, “Как да си платим наема?”, “Ваксината е личен избор, не условие за работа”, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
Искаме да работим спокойно, без да ни задължават клиентите да представят сертификати за ваксинация, което неминуемо ще ги отблъсне, заяви пред журналистите председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и рестораньорите Димитър Димитров. По думите му около 40 на сто от заетите в бранша са ваксинирани, но мнозина от работещите в кухните са възрастни хора със съпътстващи заболявания и не могат да се имунизират. Димитров коментира, че от началото на епидемията заради рестриктивните мерки 14 заведения за хранене в региона са затворили.
Георги Филипов – регионален координатор на Българската асоциация на заведенията, определи новата заповед на здравния министър като нелегитимна, защото изпреварва социално-икономическите мерки за подкрепа на бранша. Протестираме в защита на нашите служители, които заради рестрикциите не могат да си плащат кредитите и ще бъдат обречени на други “болести”, каза браншовикът и добави, че около 30 на сто от персонала в заведенията вече се е преориентирал към спедиторски, дистрибуторски и други услуги.
Искаме социални мерки за работещите в заведенията и икономически за бизнеса. Загубим ли служителите си, губим всичко, добави заместник-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.
Протестиращите достигнаха до едно от възловите кръстовища в Добрич и с бавно преминаване по пешеходната пътека успяха за кратко да спрат движението на автомобили.