След големия успех на лятната академия „Ваканция на село“, новото читалищно настоятелство на читалище „Свобода – 1897“ с. Гурково, община Балчик, отправя покана за поредната си инициатива.

На 10 септември ще бъде показана първата изложба от поредицата “Гурковлии, майсторлии”, представяща майсторските, български шевици на Христина Владимирова, съобщи председателят на културния дом Наталия Георгиева.

„Едно младо момиче, което преоткри себе си след труден период. Христинка е скромен до пословичност човек. Като ученичка нейните родители подаряват един гоблен, ушива го и забравя. След две тежки операции, голямата сестра на Хриси подарява още един гоблен, за да има мотивация да си раздвижи ръцете и да излезе от инвалидната количка. Днес, пет години след операциите, тя има много гоблени, много шевици, уникални сувенири от хартия, които спират дъха с прецизността си и вложеното сърце. Можем да я подкрепим заедно на 10 септември от 17.30 часа пред читалището“, отправи покана Георгиева.

Втората изложба ще е на художника Каньо Морянов – платна живопис и пана дърворезба. Тя ще бъде представена на 26 октомври – когато е храмовият празник на църквата „Св. Димитър“ в селото – най-старата в района.

„След него ще покажем майсторките, стигнали до финала на националния конкурс за сувенири “Булгарика”, организиран от едноименната асоциация в рамките на най-голямото арт изложение в България – Международния панаир на занаятите и изкуствата“, съобщи още новият председател на гурковското читалище. Амбицията на настоятелството е да представи в поредицата изложби всички талантливи хора на Гурково, така че тяхната сръчност да стане достояние на широка публика.

Албена ИВАНОВА – https://bnr.bg/varna