В Добрич се включихме в националната инициатива по отбелязването на Международния ден на чистия въздух за синьо небе – 7 септември! Членове сме на сдружение “Дишай, Добруджа!” и една от целите ни е повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на действия за подобряване качеството на въздуха.

На 7 септември отбелязахме Международния ден на чистия въздух за синьо небе. От сдружение “Дишай, Добруджа!” ще отидохме до бившето депо за отпадъци край с. Богдан, община Добричка.

Замърсяването на въздуха продължава да бъде най -големият екологичен риск за общественото здраве в световен мащаб. Смята се, че 91 % от световното население е изложено на въздух, който е токсичен и причинява приблизително седем милиона преждевременни смъртни случая всяка година. Замърсяването на въздуха не само е вредно за човешкото здраве, но и има пагубно въздействие върху климата, биоразнообразието и екосистемите и качеството на живот като цяло. Подобряването на качеството на въздуха ще донесе ползи за здравето, развитието и околната среда. Замърсяването на въздуха уврежда биоразнообразието и екосистемите и допринася за климатичната криза. За да я предотвратим трябва да променим начина си на живот, да засадим дървета, да разширим зелените площи и да намалим отпадъците. В област Добрич нерегламентираните сметища са стотици

Преди малко повече от година реагирахме на обгазяването на града при горенето на отпадъка от лавандула. Получихме сигнали от десетки хора, които бяха се почувствали зле. Борбата ни продължи и накрая се увенча с успех. Още по-добре е, че презЛято’2021 никой не си позволи “лукса” да пали отпадъка. Поне до този момент можем да отчетем, че имахме добруджанско лято с чист въздух.

В Добрич, особено през зимните месеци, основни източници на замърсяването са битовото отопление на твърдо гориво и транспортът. Причините са най-различни, но резултатите са едни и същи: повишена заболеваемост,а сега и в условията на пандемия от коронавируса.

Изборът ни да отидем на този ден на територията на депото за отпадъци край с. Богдан не е случаен.Конкретните цели, които сме си поставили са:

Първо: да ускорим началото на неговата рекултивация, защото не е добре 7 години след закриването му, то да продължава да е открито. При нашите посещения в рамките на годината констатирахме масово изхвърляне на отпадъци от различен характер в района около депото. На 7 септември констатирахме, че отпадъците извън депото са нараснали в пъти. Пълна незаинтересованост от страна на община Добрич и община Добричка. Липса всякакво наблюдение, контрол и санкции. Преди година се стигна до “самозапалване” на старото депо, което наложи да бъде гасено и запръстяванов продължение на няколко седмици. През това време Добрич и околните селища бяха постоянно обгазявани.

Не ни е достатъчно оправданието на община Добрич, че преди 5-6 години държавата не е одобрила искане за рекултивация на депото. Истината е, че то се е превърнало в истинска бомба със закъснител както за населението на с. Богдан, така и за жителите на Добрич.

Никой ли не се сеща защо село Богдан не е със славата на Паскалево, Плачи дол, Поп Григорово, Бранище и Приморци като предпочитано място за живеене и постоянно се топи, въпреки че е на няколко километра от областния град.

На второ място: целта ни е съответните институции да направят необходимото за повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на действия за подобряване качеството на въздуха и на питейната вода в цялата област.

На трето място: да се премахнат всички нерегламентирани сметища на територията на област Добрич.

Четвърто: настояваме за преместване на автоматичната измервателна станция за контрол на чистотата на въздуха /собственост на РИОСВ Варна/ от жк Добротица в централната част на града. Информацията за състоянието на въздуха и водата да е постоянна и достъпна.

Заявяваме, че правим това не защото ни плащат, а защото не ни е безразлично в каква среда живеем, какво е качеството на въздуха, който дишаме, и на водата, която пием. Мръсният въздух бавно и неусетно, но сигурно руши човешкото здраве… На нас, на нашите деца и внуци!

Усилията ни като сдружение са да променим това състояние, да принудим съответните институции да заработят ефективно, за да опазим живота на хората. Ние от “Дишай, Добруджа!” продължаваме тази борба.

Николай МИРЧЕВ

член на УС на сдружението